شستشوی فرش دستباف به دلیل حساسیت زیاد و بافت متفاوتی که نسبت به فرشهای ماشینی دارد، بسیار حساستر است و از همین رو نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد. معمولاً توصیه میشود برای شستن فرش دستباف از یک فرد متخصص کمک بگیرید و یا قبل از آغاز فرآیند شستشو حتماً از نوع جنس و بافت فرش خود اطمینان حاصل کنید، تا با به کار بردن ماده شوینده اشتباه و روش شستشوی غیر اصولی بافت فرش شما دچار آسیب نشود. اگر خودتان هیچ تجربهای در تمیز کردن فرش و قالی ندارید و با شیوههای حرفهای شستن فرش و قالی آشنا نیستید، پیشنهاد میشود حتماً از بهترین قالیشویی تهران برای این کار کمک بگیرید. در این مقاله از وبلاگ قالیشویی نوین قصد داریم شما را با نحوه شستشوی فرش دستباف آشنا کنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
اهمیت نحوه شستن فرش دستباف
فرش دستباف همانطور که از نام آن نیز مشخص است، به دست هنرمندانی باتجربه و ماهر تهیه میشود و از همین رو ارزش بسیار زیادی نسبت به فرشهای ماشینی دارد. امروزه فرشهای دستی ایرانی در سراسر دنیا مشهور شدهاند و طرفداران زیادی دارند. ظرافت، زیبایی، تار و پودر بافته شده از نخهای ابریشمی و پشمی همه و همه در کنار هم موجب شده تا فرشهای دستباف به یکی از لوکسترین و ارزشمندترین لوازم خانه تبدیل شوند.
از همین رو شستن فرش دستباف در خانه نیاز به دقت و آگاهی زیادی دارد. این کار موجب میشود تا فرش شما بعد از شستن ظاهر زیبای خود را حفظ کند و به بافت آن آسیب وارد نشود. در تولید برخی از انواع فرشهای دستباف از نخهای ابریشمی گرانقیمتی استفاده میشود. این نخها بافت فوق العاده ظریف و حساسی دارند و استفاده از شوینده شیمیایی قوی و انتخاب روش نادرست برای تمیز کردن این فرشها میتواند موجب آسیب به بافت حساس فرش شود. این کار نه تنها موجب کم شدن ارزش مادی فرش میشود، بلکه میتواند ظاهر زیبای فرش شما را خراب کند و درخشش و زیبایی آن را تا میزان زیادی کاهش دهد.
شستن قالی دستباف باید هر چند وقت یک بار باشد؟
معمولاً توصیه میشود برای شستن فرش و قالی باید از روشهای استفاده کنید که آلودگی به طور کامل از روی فرش تمیز شود به طور معمول عوامل متعددی بر زمان شست و شوی فرش دستباف دخیل هستند اما شما میتوانید با در نظر گرفتن میزان رفت و آمد و مقدار آلودگی فرش آن را هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یک بار بشوید.
اصول شستشوی فرش دستباف
گذشت زمان و نشستن خاک و آلودگی روی بافت فرش موجب میشود تا به مرور ظاهر آن کدر شود و ظاهر ناخوشایندی پیدا کند. در بسیاری از مواقع فرش به ظاهر چندان آلوده به نظر نمیرسد، اما بیتوجهی به شستشوی فرش دستباف میتواند موجب نفوذ آلودگی به داخل تار و پود فرش شود و ظاهر آن را تحت تأثیر قرار دهد. مهم نیست فرش دستباف شما ابریشمی باشد یا پنبه و پشم، به هر حال زمانی که روی فرش راه میروید، گرد و خاک به داخل بافت آن نفوذ میکند و اگر به موقع اقدام به شستن فرش نکنید، قطعاً این موضوع میتواند روی عمر فرش و از بین رفتن همیشگی درخشش و زیبایی فرش تأثیر بگذارد. به همین دلیل شما باید برای شستشوی فرش دستباف از مواد شوینده ضعیف و همچنین روش شستشوی مناسبی استفاده نمایید.
مراحل شستن فرش دستباف در خانه
بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا برای شستشوی فرش دستباف از خدمات قالیشویی کمک بگیرند اما در این میان افراد نیز هستند که به دلیل کاهش هزینه و عدم دسترسی راحت قالیشویی دوست دارند خودشان اقدام به شستن فرش و قالی در خانه کنند. اولین موضوعی که باید درباره شستشوی فرش دستباف در خانه مد نظر قرار دهید، انتخاب یک شوینده مناسب برای شستشوی فرش دستباف است. معمولاً توصیه میشود برای تمیز کردن فرش دستباف از شویندههای قوی و شیمیایی استفاده نشود. از طرف دیگر مواد شوینده قلیایی برای شستشوی فرش ماشینی و دستباف گزینه مناسبی نیستند. در ادامه میتوانید با مراحل شستن فرش دستباف در خانه آشنا شوید.
تست رنگ فرش
اولین مرحله شستشوی فرش دستباف باید مطمئن شوید که فرش شما رنگ پس نمیدهد. برای این کار میتوانید یک پارچه سفید نمناک را روی بخش کوچکی از فرش بکشید. اگر پارچه شما بعد از کشیدن روی فرش رنگی شد پس فرش شما رنگ پس میدهد، از همین رو بهتر است شستشوی فرش در خانه فراموش کنید و آن را به یک قالیشویی معتبر واگذار نمایید.
تمیز کردن فرش دستباف با شامپو فرش
برای استفاده از شامپو فرش باید آن را با مقدار مشخصی آب ترکیب کنید و داخل یک سطح بریزید سپس مواد را به خوبی هم بزنید تا روی آب کف ایجاد شود. سپس میتوانید کف روی آب را با استفاده از یک برس نرم بردارید و آرامی روی فرش قرار دهید سپس بدون این که روی فرش فشار وارد کنید و سطح آن را تمیز کنید. معمولاً توصیه میشود برای شستشوی فرش دستباف پشمی از برسهای نرم و بلند استفاده شود و برای شستن فرشهای ابریشمی بهتر است این کار را با یک پارچه نرم و لطیف انجام دهید تا بافت فرش شما آسیب نبیند.
خشک کردن فرش دستباف
بعد از شستن و تمیز کردن فرش دستباف با استفاده از شامپو فرش باید دو ساعت فرش را به حال خود رها کنید. سپس سطح فرش را با استفاده از جارو برقی تمیز نماید. به یاد داشته باشید که در طول این مدت به هیچ عنوان نباید روی فرش راه بروید. زیرا زمانی که فرش هنوز نم دارد، راه رفتن روی آن موجب چسبیدن آلودگی و کثیفی روی فرش میشود.
نحوه شستشوی فرش دستباف با مواد طبیعی
بسیاری از افراد ترجیح میدهند برای شست و شوی فرش دستباف به جای مواد شیمیایی از مواد کاملاً طبیعی استفاده کنند. این موارد تنها به بافت فرش شما آسیب کمتری وارد میکند بلکه موجب بروز حساسیتهای پوستی برای کودکان و حیوانات خانگی نیز نمیشود. یکی از روش های درست کردن مواد شوینده طبیعی ترکیب کردن یک پیمانه سرکه سفید با دو پیمانه آب و یک قاشق غذاخوری نمک است. برای از بین بردن بوی بد فرش نیز میتوانید ۱۵ قطره آب لیموترش نیز به آن اضافه کنید. سپس میتوانید از این ترکیب برای تمیز کردن فرش دستباف استفاده نمایید.
روش بعدی برای شستشوی فرش دستباف با مواد طبیعی استفاده از جوش شیرین است. برای تمیز کردن فرش با جوش شیرین باید مقداری جوش شیرین روی فرش بپاشید. سپس آن را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به حال خود رها کنید و در نهایت با جاروبرقی فرش را تمیز نمایید.
روش شستن فرش دستباف در قالیشویی
اگر بافت فرش شما حساس است و یا تجربهای در تمیز کردن ریشه فرش دستباف ندارید و نمیدانید چطور لکههای روی فرش را از بین ببرید پیشنهاد میشود برای این کار از خدمات قالیشویی کمک بگیرید. معمولاً روش شستن فرش دستباف در قالیشویی با در نظر گرفتن بافت و جنس فرش شما انتخاب میشود. برای شستشوی فرش دستبافت قالیشویی ابتدا فرشها غبارگیری میشوند. سپس فرش شما با استفاده از مواد شوینده مناسب و وسیله ماشین آلاتی مدرن شستشو میشود. در نهایت نیز مرحله آبکشی و آبگیری فرش انجام میشود. بعد از اتمام شستشوی فرش دستباف فرشها داخل دستگاه خشک کن قرار میگیرند و کاملاً خشک میشوند.
بایدها و نبایدهای شستشوی فرش دستباف
- قبل از شستن فرش حتماً رنگ فرش را تست کنید.
- برای شستشوی فرش دستباف از مواد شوینده ضعیف استفاده کنید.
- در صورتی که هیچ آشنایی با شستشوی فرش دستباف ندارید، حتماً از خدمات قالیشویی کمک بگیرید.
- قبول کنید شستشوی فرش دستباف با شستشوی موت متفاوت است و نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد.
- بعد از شستن فرش دستباف حتماً آن را به خوبی خشک کنید.
- حداقل هر 12 ماه یک بار اقدام به تمیز کردن و شستشوی فرش دستباف کنید.
جمع بندی نهایی
شستن فرش دستباف یکی از چالش برانگیزترین موضوعاتی است که خیلی افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. معمولاً سپردن فرشهای دستباف به یک قالیشویی معتبر بهترین روش برای تمیز کردن این فرشها میشود. شما میتوانید برای شستشوی انواع فرش و قالیهای دستباف از خدمات قالیشویی نوین کمک بگیرید. این قالیشویی برای شستن فرش و قالی شما از تجهیزات پیشرفته و مواد شوینده درجه یک استفاده میکند. همچنین کلیه مراحل شستشو زیر نظر متخصصین فرش انجام میشود.