فرش یکی از اجزای اصلی در طراحی داخلی ساختمان است. علاوه بر پوشاندن سطح زمخت زمین با یک بافته نرم، فرش به زیبایی محیط خانه و جلوگیری از آسیبدیدگی افراد و اشیا بر اثر سقوط روی فرش نیز کمک میکند. این بافتهها هم مانند سایر محصولات صنعت نساجی از جمله موکت و انواع پارچه، عمر مشخصی دارند و پس از اتمام عمرشان، از نظر لطافت، مقاومت و استحکام دچار ایرادات مختلف میشوند که یکی از این ایرادات، پارگی فرش است.
با افزایش قیمت فرش در سالهای اخیر، تمایل مردم برای تعمیر فرشها بیش از پیش شده و این موضوع، اهمیت چسب فرش را بیشتر از قبل خواهد نمود. در این مقاله، قصد داریم به بررسی کاربرد چسب برای پارگی فرش بپردازیم.
استفاده از چسب های مخصوص ترمیم فرش مدت نسبتا زیادی است که به یک راهکار مناسب برای تعمیر فرش های پاره شده تبدیل شده است. بنابراین، اگر فرشهای منزل شما نیز دچار پارگی یا پوسیدگی شده باشد، مطالعه این مقاله میتواند به شما در یافتن یک راه حل مناسب کمک کند.
چسب برای پارگی فرش چه کاربردی دارد؟
امروزه فرش های پوسیده دیگر محکوم به نابودی نیستند و میتوان با روش هایی، این فرشها را تعمیر کرد. تعمیر فرش از نظر اقتصادی اهمیت بالایی دارد. به غیر از بعد اقتصادی، بسیاری از فرشها برای افراد نماینده خاطرات تلخ و شیرین دوران کودکی هستند و به همین دلیل، صاحبان فرش مایل نیستند که فرش را دور بیاندازند و ترجیح میدهند آن را ترمیم و مجددا استفاده کنند. هر دو عامل گفته شده موجب میشوند تا استفاده از چسب به عنوان یک ترمیمکننده فرش بسیار محبوب باشد.
چسب فرش، یک نوع چسب موثر و مفید در ترمیم ایراداتی است که برای فرش به وجود آمده است. چسب برای پارگی فرش بسیار پرکاربرد است زیرا فرش ها امروزه در معرض آسیب های مختلفی از جمله سوختگی، بیدزدگی، آسیب دیدگی با اسیدها، پارگی بر اثر ضربه و پوسیدگی در گذر زمان قرار دارند. شدت این آسیبها با جابجایی مداوم فرشها بیشتر و بیشتر هم میشود. به همین دلیل، از چسب فرش برای درمان این مشکلات استفاده میشود.
تفاوت چسب فرش با سایر چسبها این است که چسب فرش علاوه بر نیاز به برقراری ارتباط مستحکم با فرش، باید انعطافپذیری بالایی هم داشته باشد زیرا فرش به طور روزمره در معرض کششها و فشردگیهای متعددی قرار دارد. به علاوه، فرش ممکن است در هر زمانی با رطوبت برخورد کند.
رسیدن رطوبت به فرش به هر دلیلی، چسب های معمولی را دچار ضعف میکند اما چسب برای پارگی فرش در برابر رطوبت نیز مقاوم است تا هر نوع مایعی که اشتباها روی فرش ریخته شود منجر به تضعیف پیوند چسب و فرش نشود.
مقاومت در برابر سرما و گرمای نسبی نیز از دیگر ویژگی های چسب برای پارگی فرش است که با توجه به احتمال افزایش یا کاهش دمای فرش بر اثر حضور در معرض آفتاب و یا سرمای زمستانه، مهم است. همچنین، چسب فرش نباید رنگ واضحی داشته باشد زیرا رنگ چسب فرش، ظاهر فرش را خراب میکند. چسب فرش معمولا بیرنگ است و منجر به هیچ تغییر رنگی نخواهد شد.
انواع چسب برای پارگی فرش
چسبهایی که برای تعمیر فرش پاره شده استفاده میشوند انواع مختلفی دارند. این چسبها باید ویژگیهایی که در قسمت قبل گفته بودیم را داشته باشند. تا بتوانند در ترمیم فرش استفاده شوند. به طور کلی، سه نوع چسب برای پارگی فرش استفاده میشود که عبارت اند از:
- چسب لاتکس : چسب لاتکس یکی از چسبهای مورد استفاده برای ترمیم فرش است که میتواند تاثیر فوق العادهای روی فرشهای آسیبدیده شما داشته باشد. این چسبها با داشتن انعطاف پذیری بالا و چسبندگی زیاد میتوانند قطعات از هم گسیخته فرش را به خوبی با یکدیگر پیوند بزنند.
- چسب سیلیکونی : یک چسب مناسب دیگر برای ترمیم پارگی فرش که به مقاومت بالا در برابر رطوبت و حرارت مشهور است. اغلب از این نوع چسب برای آببندی سطوح در آشپزخانه استفاده میشود اما استفاده از آن برای ترمیم ایرادات فرش نیز رایج است.
- چسب اپوکسی : سومین نوع چسب برای پارگی فرش، چسب اپوکسی است. این نوع چسب نیز دارای چسبندگی و انعطافپذیری بالایی است و به همین دلیل، یک گزینه مناسب برای مرمت فرشهاست. از چسب اپوکسی اغلب برای ترمیم پارگیها و ایرادات بزرگ و وسیع روی فرش استفاده میشود.
روش رفوی فرش پوسیده
بیشتر پارگیهای فرشها برای فرش پوسیده رخ میدهد. فرشهای نو و سالم معمولا در برابر عوامل مخرب، مقاومت بالایی دارند و این فرشهای پوسیده هستند که با اعمال نیروهای اندک نیز ممکن است پاره شوند. اگر چسب برای پارگی فرش در ابعاد کوچک به کار برود، احتمالا حل مشکل توسط خود شما امکان پذیر است اما در صورتی که با یک پارگی و پوسیدگی بزرگ مواجه باشید، باید به سراغ مراکز ارائه خدمات قالیشویی بروید تا نتیجه ترمیم شما کیفیت مناسبی داشته باشد. در این قسمت، یک دستورالعمل راهنما برای آشنایی نسبی شما با رفوی فرش پوسیده ارائه میشود.
مرحله اول، تمیز کردن فرش: پیش از شروع فرآیند ترمیم باید محل آسیبدیدگی را کاملا از گرد و غبار و ذرات اضافی بین تار و پود فرش پاک کنید. چسبکاری روی فرش کثیف منجر به کاهش نیروی چسبندگی روی فرش خواهد شد.
مرحله دوم، از بین بردن الیاف اضافه: هر جا که نوعی پارگی رخ بدهد، تار و پود نامنظم و بههمریختهای در محل آن برجا میمانند. در هنگام شروع فرآیند ترمیم، باید این الیاف را پاره کنید تا سطح صاف و بدون مزاحمتی برای شما به وجود آید.
مرحله سوم، بررسی کیفیت چسب: برای آن که مطمئن شوید چسب انتخابی شما برای ترمیم فرش کاملا مناسب است، ابتدا آن را روی قسمت کوچکی از فرش آزمایش کنید. اگر تغییر خاصی در ویژگیهای فرش به وجود نیامد، فرش شما مناسب برای استفاده خواهد بود.
مرحله چهارم، چسبکاری: مقدار مناسبی از چسب را روی محل آسیبدیدگی بریزید و نیرویی اعمال کنید تا دو سمت پارگی فرش به یکدیگر بچسبند. بعد از آن که مدتی صبر کردید و چسب خشک شد، یک بار دیگر چسب کاری را انجام دهید. اگر با یک آسیب کوچک مواجه بودهاید، احتمالا با اتمام مرحله دوم چسب کاری، کار شما تمام شده است اما اگر آسیب نسبتا بزرگی را ترمیم میکنید، یک تکه پارچه (ترجیحا پارچه کتان) با رنگ مناسب را روی لایه دوم چسبکاری قرار دهید و مجددا روی آن را با چسب پر کنید.
جمعبندی
ترمیم فرش پاره شده، یکی از مهمترین خدمات قالی شویی است. در این مقاله با نحوه استفاده از چسب برای پارگی فرش آشنا شدیم که یک روش مناسب برای ترمیم فرش به شمار میرود. سپس به بهترین چسب برای پارگی فرش نیز اشاره کردیم و سه نوع چسب پرکاربرد برای پوسیدگی فرش را به شما معرفی نمودیم.
به کمک چسب های معرفی شده و روشی که در این مقاله به آن اشاره کردیم، شما خودتان هم میتوانید برای ترمیم پارگی های جزئی اقدام کنید اما پارگی های بزرگ را باید به مراکز ترمیم فرش و قالی بسپارید.