استفاده از فرش در خانه ما ایرانیان قدمتی طولانی دارد و در واقع بخش مهمی از دکوراسیون منزل را نیز انواع فرش دستباف و ماشینی به خود اختصاص میدهد. با توجه به اینکه فرشها همواره در معرض رفت و آمد و تماس با آلودگیهای مختلف هستند لازم است با توجه به میزان کثیفی فرش، هر چند وقت یکبار مورد نظافت و شستشو قرار گیرند. اما شاید این سوال مطرح شود که شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی؟ در این مقاله قصد داریم با بررسی روشهای شستشوی سنتی فرش در خانه و همچنین شستشوی مکانیزه فرشها در قالیشویی بیشتر با مزایا و معایب هر یک از این روشها آشنا شویم.
شستن فرش ها به روش صحیح
قبل از اینکه مزایا و معایب روشهای مختلف شستشوی فرش را بررسی کنیم بهتر است ابتدا با شستن فرشها به روش صحیح و اصولی آشنا شوید.
میزان لکههای فرش و سطح آلودگی آن و همچنین دستباف یا ماشینی بودن فرش تاثیر مستقیمی بر انتخاب روش شستشوی آن دارد. اما به طور کلی فارغ از اینکه شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی! مراحل مختلفی جهت شستشوی فرش نیاز است تا نتیجه کار رضایت بخش باشد. در ادامه به بررسی این مراحل میپردازیم.
- نخست فرشها باید از هرگونه گرد و غبار تمیز شوند. بر همین اساس نیاز به کشیدن جاروبرقی است تا تکههای آشغال و گرد و غبار از بافت فرش خارج شوند.
نکته: چنانچه فرشها دچار پوسیدگی و یا پارگی هستند بایستی نسبت به ترمیم و دوخت آنها اقدام کنید. چرا که در روند شستشو ممکن است میزان آسیب دیدگی فرش بیشتر شود.
- در دومین مرحله فرشها بایستی به وسیله آب گرم خیس شده و به اصطلاح نم بخورند. این کار به از بین بردن راحتتر آلودگیهای فرش کمک کرده و شستشو را آسانتر میکند.
- در این مرحله نیاز به مواد شوینده استاندارد و مناسب است تا تمام آلودگیها و لکههای موجود در سطح و بافت فرش تمیز شوند.
- در مرحله بعد نوبت به آبکشی و شستشوی فرش میرسد. توجه کنید که تمامی کف و مواد شوینده بایستی از بافت فرش خارج شوند. باقی ماندن آب و کف باعث بدرنگ شدن فرش و ریشههای آن میگردد.
- در آخرین مرحله از شستشو فرشها بایستی در محلی مناسب و در معرض نور خورشید قرار گیرند تا کاملاً خشک شده و رطوبت آنها گرفته شود.
با توجه به موارد ذکر شده برای شستشوی استاندارد و اصولی فرش میتوانید تصمیم بگیرید که شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی! چنانچه هنوز به جواب درستی در این زمینه نرسیدهاید بهتر است با هم مزایا و معایب شستشوی فرش در خانه و همچنین قالیشویی را بررسی کنیم.
شستشوی سنتی فرش در منزل
در گذشته بسیاری از مردم در منزل فرشهای خود را میشستند و نهایتاً آن را برای خشک شدن بر بالای دیوار قرار میدادند. از مزایای روش شستشوی سنتی فرش امکان نظارت کامل بر مراحل شستشوی آن است. همچنین دیگر نیازی به پرداخت هزینه های قالیشویی معتبر برای شستن فرش ها نیست. اما شستشوی فرشها در خانه هم چندان بیدردسر نبوده و مشکلات متعددی را به همراه دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
کمبود فضای وسیع و مناسب
امروزه اغلب خانهها شکل آپارتمانی داشته و حیاطها نیز در ابعاد کوچکی ساخته میشوند. این در صورتی است که برای شستشوی فرش نیاز به یک فضای گسترده و مسطح است تا بتوان فرش را پهن کرده و آن را مورد شستشو قرار داد. ضمن اینکه بعد از شستشو نیز احتیاج به فضایی جهت آویزان یا پهن کردن فرش زیر نور خورشید برای خشک شدن است.
مصرف بیش از حد آب
برای اینکه فرشها کاملاً تمیز و عاری از مواد شوینده شوند نیاز به مصرف آب فراوانی خواهد بود.
صرف انرژی بالا و خستگی
چنانچه فرش از متراژ نسبتا بالایی برخوردار باشند شستشوی آنها توسط یک شخص امکانپذیر نبوده و بایستی از سایر اعضای خانواده نیز کمک گرفته شود. مراحلی از جمله پارو کشیدن فرش، آبکشی و انتقال آن به مکان مناسب برای خشک شدن نیاز به نیروی جسمانی بالا و همکاری دیگر افراد خواهد داشت. با کمی دقت به این موضوع میتوان دریافت که شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی
آسیب دیدگی بیشتر فرش
چنانچه فرش به روش درست و استانداردی مورد شستشو قرار نگیرد ممکن است به بافت و رنگ آن آسیب برسد. همچنین افراد در منزل تخصصی در خصوص تعمیر و ترمیم فرش نداشته و میزان آسیب دیدگی فرش در فرایند شستشو گسترش پیدا خواهد کرد.
به کارگیری شوینده های غیر استاندارد
فرشها با توجه به نوع بافت و الیافشان با یکدیگر متفاوت هستند. در شیوه سنتی تمامی فرشها معمولاً با شویندههای خانگی شسته میشوند که این امر ممکن است به رنگ و بافت آنها آسیب برساند.
عدم وقت کافی برای شستن فرش
در حال حاضر اغلب اعضای خانواده بیشتر زمان خود را بیرون از منزل میگذرانند و فرصت کافی را برای شستشوی فرش در منزل ندارند. بنابراین بهتر است به جای صرف وقت، هزینه و انرژی، شستشوی فرشهای خود را به متخصصین این امر یعنی قالیشوییهای معتبر بسپارند.
شستشوی مکانیزه فرش در قالیشویی
برخلاف گذشته امروزه مراکز قالیشویی در بخشهای مختلف شهر گسترش یافتهاند و میتوان به راحتی شستشوی فرشهای خود را به یکی از این مراکز سپرد. از معایب شستشوی فرش در قالیشوییها عدم شناخت کافی درباره آنها است. همچنین هزینههای بالای شستشوی فرش در برخی قالیشوییها از دیگر معایب این روش به شمار میآید. با این وجود شاید هنوز مردد باشید که شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است به بررسی محاسن و مزایای شستشوی فرش قالیشوییهای معتبر و با سابقه بپردازیم.
استفاده از نیروی متخصص و ماهر
در قالیشوییهای صاحب نام و معتبر از نیروهای کاملاً متخصص و متبحر برای شستشو و ترمیم فرشها بهره میگیرند تا فرشها تمیز و سالم به مشتریان تحویل داده شوند.
فعالیت تحت نظر اتحادیه قالیشویی
قالیشوییهای با سابقه و معتبر تحت نظر اتحادیه قالیشویی به فعالیت میپردازند. بر همین اساس در صورت عدم رضایت و یا بروز خسارت میتوان از طریق اتحادیه مشکلات مربوطه را پیگیری کرد.
استفاده از ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته
در قالیشوییهای مجهز و مدرن از پیشرفتهترین ماشین آلات و تجهیزات برای شستشوی مکانیزه فرشها استفاده میشود.
استفاده از مواد شوینده استاندارد
در بهترین مراکز قالیشویی از بهترین مواد شوینده استاندارد و متناسب با نوع فرش اعم از دست بافت یا ماشینی استفاده میشود.
مقرون به صرفه بودن هزینهها
تعرفه قالیشوییهای معتبر و شناخته شده بر اساس اتحادیه قالیشویی بوده و هیچ گونه هزینه اضافی از مشتریان دریافت نمیشود. بر همین اساس به جای شستشوی فرش در منزل و مصرف بیرویه آب و شوینده میتوان با سپردن آن به قالیشوییهای صاحب نام در وقت و هزینههای خود صرفهجویی کنید.
سایر خدمات قالیشویی
امروزه در قالیشوییهای مجهز و پیشرفته ضمن شستشوی فرشها، خدمات دیگری از جمله شستشوی انواع پتو، پرده، موکت، مبل و… نیز ارائه میشود.
سخن پایانی
فرشهای تمیز و درخشنده باعث میشوند تا منزل و دکوراسیون شما در بهترین وجه خود به نظر آید. برای شستشوی فرشها میتوان از دو روش سنتی در خانه و یا سپردن فرش به قالیشوییهای مدرن و معتبر استفاده کرد. در این مقاله به مزایا و معایب هر یک از این روشها اشاره کردیم. با توجه به این موارد اکنون میتوان دریافت که شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی؟ بدون شک استفاده از خدمات یک قالیشویی معتبر و با سابقه بهترین روش شستشوی فرشها با کیفیت و درخشندگی بیشتر خواهد بود.