فرشهایی که در خانههای ما وجود داشته و دارند، بخشی از زندگی افراد حاضر در خانه را میسازند. اهل خانه با این فرشها بزرگ میشوند، رشد میکنند و مراحل مختلف زندگی خود را میپیمایند. همین موضوع، فرشها را تبدیل به صندوقچهای از خاطرات تلخ و شیرین کرده که پیوند عاطفی خاصی با افراد خانه برقرار میکند.
به همین دلیل، خرابی به وجود آمده در یک فرش قدیمی، اینطور نیست که بگوییم ارزش تعمیر ندارد و باید فرش دور انداخته شود. انگیزه بسیاری از افراد برای تعمیرات فرش نه مسئله مالی، که تعلق عاطفی به خصوصی است که افراد با فرش خانه خود برقرار کردهاند.
یکی از ایراداتی که برای فرشها پیش میآید، پوسیدگی فرش است. فرشها به دلایل مختلفی پوسیده میشوند. در این مقاله، قصد داریم به روشی برای رفوی فرش پوسیده اشاره کنیم که میتواند فرشها را از دام پوسیدگی نجات دهد و سلامت نسبی را به آنها برگرداند. اگر شما هم قصد استفاده از خدمات قالیشویی برای رفوی فرش پوسیده خود را دارید، مطالب این مقاله از کارخانه قالیشویی نوین را از دست ندهید.
رفوی فرش پوسیده
پوسیدگی فرش، موضوعی است که برای بسیاری از افراد تکاندهنده است. بسیاری از افراد فکر میکنند فرشی که دچار پوسیدگی شده را برای همیشه از دست دادهاند اما اینطور نیست. فرشهای پوسیده را امروزه میتوان به کمک خدمات قالیشویی رفو کرد و به چرخه استفاده برگرداند. اما پیش از بررسی روش رفوی پوسیده، باید ببینیم چه عواملی منجر به پوسیدگی فرش میشوند؟
به صورت خلاصه، مهمترین دلایل ایجاد پوسیدگی در فرشها عبارتاند از:
- رطوبت زیاد محیط و آبدیدگی فرش
- عدم نگهداری درست از فرش
- قرار دادن گلدان روی فرش
- ایجاد فشار زیاد به مدت طولانی روی فرش
هر یک از این عوامل، به تنهایی میتوانند بخشی از فرش را دچار پوسیدگی کنند. این پوسیدگی گاه سطحی و گاه عمقی است. در هر حال، باید سریعا به فکر ترمیم و رفوی فرش پوسیده باشید زیرا در صورت اهمال و پشت گوش انداختن این مسئله، پوسیدگی پیشرفت کرده و به مرور سطح بیشتری را مورد آسیب دیدگی قرار میدهند. بنابراین، بهتر است هر چه سریعتر فرش خود را به نزدیکترین مراکز ارائهدهنده خدمات قالیشویی ببرید. اگر به دنبال خدمات قالیشویی شمال تهران هستید، میتوانید روی کارخانه قالیشویی نوین هم حساب کنید.
روش رفوی فرش پوسیده
پیش از آن که به رفوی فرش پوسیده بپردازید، باید بررسی کنید که پوسیدگی در تارهای فرش رخ داده یا در پودها. به عبارت دیگر، باید عرضی یا طولی بودن پوسیدگی را بررسی کنید. البته روش کار برای پوسیدگیهای طولی و عرضی یکسان است اما مراحل رفو را باید حتما در جهت پوسیدگی انجام دهید.
برای انجام رفوی فرش پوسیده، به وسایل زیر نیاز دارید:
- سوزن مخصوص فرش
- درفش
- دم باریک
- نخ چله متناسب با قالی
- موم برای کشیدن روی نخ چله
حالا دیگر به سراغ روش رفوی فرش پوسیده میرویم. مراحل زیر را به ترتیب و با دقت انجام دهید.
- ابتدا فرش را به پشت روی زمین پهن کنید.
- محل پوسیدگی را بررسی کنید. اگر یه حفره کوچک باشد، میتوانید رفوی فرش را به وسیله یک سوزن باریک یا معمولی هم انجام دهید. در غیر این صورت باید از سوزن با قطر بیشتر استفاده کنید.
- یک بطری با ارتفاع مناسب را زیر محل پوسیدگی قرار دهید. این کار به شما کمک میکند تا دسترسی بهتری به محل پوسیدگی داشته باشید.
- فرض کنید پوسیدگی در جهت عرضی یا برای تارهای فرش رخ داده است. برای رفوی فرش پوسیده، باید محل پارگی را به دقت بررسی کرده و تک تک تارهای پوسیده را به کمک نخ و سوزن از یک سمت به سمت دیگر متصل نمایید. روش انجام این کار به این صورت است که از چند رج قبل از پوسیدگی، نخ را وارد بافت فرش میکنید و آن را به چند رج بعد از نقطه پوسیدگی در طرف دیگر متصل مینمایید و سوزن را خارج میکنید. از همان محل خروج نخ و سوزن، مجددا سوزن را وارد کرده و به رج بعدی در سمت مقابل متصل میکنید. همین کار را باید برای تمام طول پوسیدگی فرش انجام دهید.
اگر فرش شما از نظر ارزش اقتصادی گرانتر باشد، میتوانید فرآیند بالا را به صورت دو رج یا سه رج در میان انجام دهید. البته لازم به ذکر است که استفاده از روش رج به رج، کیفیت کار رفوی فرش پوسیده را افزایش میدهد.
نکاتی در مورد رفوی فرش پوسیده
- به هیچ وجه برای رفوی فرش پوسیده از نخ قرقره استفاده نکنید. الیاف پلیاستر موجود در نخ قرقره موجب جمع شدن قالی و افت ظاهر کار شما میشود.
- حتما پیش از آغاز رفوی فرش، آن را بشویید. شستن فرش به شما کمک میکند در تشخیص رنگهای مورد نیاز برای رفو بهتر عمل کنید.
- در صورت وسعت زیاد پوسیدگی فرش، میتوانید از چسب فرش نیز برای افزایش سرعت و کیفیت رفوی فرش استفاده کنید. روش استفاده از چسب فرش را در مقاله مجزایی از سری مقالات کارخانه قالیشویی نوین توضیح دادهایم.
- بعد از انجام سوزنکشی، محل سوزنکشی را با یک چکش بکوبید تا کشیدگیها و ناهمواریهای فرش با سطح فرش تقریبا یکسان شوند.
- اگر در بین قسمتهای پوسیده شده، یک فضای سالم وجود داشته باشد، میتوان آن قسمت را جدا کرد و برای انجام رفو در محلی دیگر به کار گرفت.
جمع بندی
ترمیم فرش پوسیده در شرایط اقتصادی فعلی، یکی از خدمات پرطرفدار در تمام قالیشوییهاست. نه تنها به دلیل مسائل اقتصادی بلکه به دلیل پیوند خاطرهانگیز بین انسان و فرش محیط زندگی خود نیز بسیاری از افراد مایل هستند که فرش خود را به جای تعویض، ترمیم و رفو کنند.
در این مقاله، روش رفوی فرش پوسیده را برای شما توضیح دادیم. اگر امکانات انجام آن را در اختیار داشته باشید، میتوانید کار را خودتان به دست بگیرید اما در غیر این صورت، میتوانید این کار را به افراد متخصص و باتجربهای از جمله پرسنل کارخانه قالیشویی نوین بسپارید.
سوالات متداول
چرا نباید از نخ قرقره برای رفوی فرش پوسیده استفاده کرد؟
استفاده از نخ قرقره در رفوی فرشهای پوسیده منجر به کشیدگی و ایجاد فرم نامناسب در محل رفو خواهد شد.
آیا رفوی فرش پوسیده در جهت طول و عرض دارای روش متفاوتی است؟
خیر. تنها باید توجه کرد که رفو در جهت پوسیدگی انجام شود. در بسیاری از موارد لازم است در هر دو جهت فرش را رفو کرد که در این حالت، تشخیص جهت پوسیدگی دیگر نکته مهمی نیست.
برای انتخاب نخ مناسب برای رفوی فرش پوسیده، چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
انتخاب نخ همرنگ با محل آسیبدیدگی فرش تاثیر زیادی در بهبود ظاهر نقطه رفو شده دارد. برای اینکه رفوی فرش پوسیده به بهترین شکل انجام شود، بهتر است قبل از انجام مراحل رفو، یک بار فرش را با دقت بشویید تا رنگ فرش به حالت اولیه خود برگردد و سپس نخ مناسب برای رفو را انتخاب کنید.