شستشوی فرش یکی از کارهایی است که هر مرحله آن در عین زمانبر و دشوار بودن، اهمیت بالایی هم دارد. در صورتی که هر یک از مراحل شستن فرش را فراموش کرده یا به دلایل مختلف از انجام آن صرف نظر کنید، ممکن است تمام مراحل شستشو برای شما بیاثر و بیفایده شوند. یکی از مهمترین مراحل شستن فرش، مرحله خشک کردن آن است.
روش های خشک کردن فرش در منزل، مجموعه روشهایی هستند که میتوانند به شما کمک کنند بدون استفاده از خدمات قالیشویی در منزل بتوانید رطوبت فرش خود را از بین ببرید. خشک کردن فرش در کارایی و کیفیت فرش پس از شستشو تاثیر به سزایی دارد. به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم روشهای مختلف آن را بررسی کنیم. اگر شما هم قصد دارید روشهای خانگی را در این زمینه به کار بگیرید، توصیه میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
چرا خشک کردن فرش از اهمیت بالایی برخوردار است؟
پیش از بررسی روش های خشک کردن فرش در منزل، بهتر است ببینیم اصلا چرا روی مرحله خشک کردن فرش تا این اندازه تاکید میشود و چرا باید به سرعت رطوبت را از فرش خارج کنیم؟
دلایل مختلفی برای اهمیت این مرحله از شستشوی فرش وجود دارد اما لازم است بدانید که رطوبت نه فقط حاصل شستشو بلکه میتواند به دلیل ریختن آب روی فرش هم باشد. هیچ تفاوتی بین منبع رطوبت برای فرش وجود ندارد. فرقی نمیکند یک پارچ آب اشتباها روی فرش ریخته یا نشتی لوله وجود داشته یا فرش را شستهاید، رطوبت در هر حالت برای فرش مضر است.
رسیدن رطوبت به فرش یا هر بافته دیگری، امکان فعالیت باکتریها و قارچها را افزایش میدهد. یک محیط مرطوب با احتمال بیشتری ممکن است میزبان قارچ و کپک باشد و این موضوع برای فرش هم صدق میکند. اگر شما هم کپک زدن فرش را دیده باشید، احتمالا میدانید که فرش کپک زده هم از نظر ظاهری و هم از نظر بافت کاملا غیر قابل استفاده است.
به علاوه، رطوبت میتواند عامل ایجاد بوی بد در فرش هم باشد. اگر فرش بعد از شستشو به درستی خشک نشود، بوی بد نم در آن باقی میماند. در این شرایط، ممکن است یک فرش کاملا تمیز که به تازگی هم شسته شده، نیاز به شستشوی مجدد برای از بین بردن بوی بد داشته باشد.
همه این عوامل، به ما یادآوری میکنند که نباید اجازه ماندن رطوبت بین الیاف فرش را بدهیم. برای این کار میتوانید از خدمات قالیشویی و شستشوی موکت استفاده کنید اما راهکار کمهزینهتر، استفاده از روش های خانگی خشک کردن فرش است. در ادامه به بررسی تعدادی از این ترفندهای خانگی خواهیم پرداخت.
مطالعه بیشتر: تمیز کردن فرش روشن در خانه
روش های خشک کردن فرش در منزل
با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی و تولید دستگاههای پیشرفته، امروزه روش های خشک کردن فرش در منزل نیز تنوع قابل توجهی دارند. البته این موضوع به معنای ناکارآمدی روشهای قدیمی نیست و هر راهکاری، همچنان میتواند برای فرشهای منزل شما مفید و سودمند باشد. در ادامه به بررسی این روشها خواهیم پرداخت.
قرار دادن فرش در معرض جریان هوا
اولین و کاربردیترین روش برای خشک کردن فرش در محیط منزل، استفاده از جریان طبیعی هواست. خشک شدن فرش بدون نیاز به هیچ ابزار یا دستگاه خاص و صرفا در برابر رفت و آمد هوا میتواند انجام شود. در این روش، کافیست فرش را در محیطی قرار دهید که هوا در آن جریان دارد. برای افزایش سرعت، میتوانید قسمت خیس فرش را در مقابل نور آفتاب هم قرار دهید اما باید حواستان به شدت نور باشد.
هرچند فرش در مقابل آفتاب بسیار سریعتر خشک میشود اما تابش شدید خورشید میتواند رنگهای فرش را تحت تاثیر قرار دهد. برای جلوگیری از بروز این اتفاق، میتوانید یک دستمال پارچهای روی فرش بیاندازید و سپس آن را در مقابل نور قرار دهید. با این روش هم از گرمای خورشید استفاده کردهاید و هم رنگهای فرش را ثابت نگه خواهید داشت.
استفاده از فن یا پنکه
قرار دادن فرش در معرض جریان هوا ممکن است بدون هزینه و در عین حال کارآمد باشد اما از نظر زمانی کمی ضعیف عمل میکند. بسته به دمای هوا، خشک شدن فرش در این روش ممکن است حتی 2 روز هم طول بکشد. برای سریعتر شدن این روش، میتوانید از پنکه یا فن برای بهبود تهویه و افزایش سرعت باد استفاده کنید. پنکه را روی بخش خیس فرش ثابت نگه دارید تا با افزایش سرعت جریان، رطوبت را در مدت کمتری از فرش خارج کند.
خشک کردن فرش با حوله
برای خشک کردن فرش از حوله هم میتوانید استفاده کنید. در این روش، قسمت مرطوب فرش را به کمک یک پارچه یا حوله تمیز میتوانیم خشک کنیم. کافیست حوله را در قسمت مرطوب قرار داده و چند بار روی این منطقه بکشیم تا رطوبت را به خود جذب کند. در صورت لزوم، رطوبت حوله را هر چند لحظه یک بار تخلیه کنید تا اثربخشی افزایش یابد.
این راهکار اغلب زمانی استفاده میشود که فرش به تازگی خیس شده و حجم رطوبت بالاتر از حد معمول است. برای افزایش راندمان این روش میتوانید آن را به صورت همزمان با سایر روشها به کار بگیرید.
استفاده از سشوار
استفاده از سشوار یکی دیگر از روش های خشک کردن فرش در منزل است که با هزینه ناچیزی انجام میشود. در این روش کافیست فرش را در مقابل باد سشوار قرار دهید و نقاط خیس آن را خشک کنید. در نظر داشته باشید که گرمای سشوار روی حالت معمولی باشد و دمای آن را خیلی بالا نبرید. از این روش صرفا زمانی میتوانید استفاده کنید که بخش محدودی از فرش دچار رطوبت شده و تمام فرش نم ندارد زیرا خشک کردن کل فرش با سشوار هم زمان زیادی میبرد و هم برق زیادی مصرف میکند.
استفاده از دستگاه وکیوم
دستگاه وکیوم یک دستگاه شبیه به جاروبرقی است که امکان مکش رطوبت و خشک کردن فرش را دارد. استفاده از دستگاه وکیوم برای خشک کردن فرش یک روش بسیار سریع و موثر محسوب میشود که ضمن صرفه جویی قابل توجه در زمان، فرش را به صورت کامل خشک میکند. اگر فرزند خردسالی دارید یا به دلایل مختلف فرش منزلتان زیاد کثیف میشود، خرید این دستگاهها میتواند برای شما اقتصادی باشد اما در غیر این صورت، احتمالا ایده خرید آن چندان از نظر شما منطقی نخواهد بود.
چه تفاوتی بین روش های خشک کردن فرش در منزل و قالیشویی وجود دارد؟
با وجود اینکه روش های خشک کردن فرش در منزل کاملا کارآمد محسوب میشوند و رطوبت را در مدت قابل قبولی از بین میبرند اما شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که قالیشویی به چه شکل فرش را خشک میکند که کارآمدتر و سریعتر انجام میشود؟
امروزه و با روی کار آمدن سیستم های سفارش آنلاین قالیشویی، حجم کار مراکز شستشوی فرش افزایش یافته و نیاز به روشهای سریع خشک کردن فرشها نیز وجود دارد. قالیشوییها برای بهبود زمان خشک شدن فرش از روشهای متفاوتی استفاده میکنند. برخی از این روشها عبارتاند از:
- استفاده از اتاقهای المنت که با المنتهای داغ و به کمک جریان برق فرش را خشک میکند.
- استفاده از خشک کن گازی که با افزایش حرارت به صورت کنترل شده رطوبت را از بین میبرد.
- استفاده از خشک کن صنعتی که در مقایسه با دستگاههای خانگی قیمت بالاتری دارد اما سرعت کار را بهبود میبخشد.
مطلب مرتبط: آموزش خشک کردن فرش
جمع بندی
خشک کردن فرش یکی از مهمترین مراحل در شستشوی انواع مختلف فرش ماشینی و دستباف به شمار میرود. عدم توجه به خشک شدن اصولی فرش میتواند با ایجاد بوی نامطبوع و خطر کپکزدگی، مشکلات متعددی برای فرش به وجود بیاورد. خشک کردن فرش نه فقط در هنگام شستشو بلکه با رسیدن هر نوع رطوبتی به فرش حائز اهمیت میباشد. به همین دلیل، در این مقاله به بررسی روش های خشک کردن فرش در منزل بدون نیاز به دستگاههای پیشرفته را مورد بررسی قرار دادیم.