الیاف مصنوعی به نسبت الیاف طبیعی از مقاومت بالاتری برخوردار هستند و به همین خاطر هم این روزها در صنعت نساجی به خصوص صنعت تولید انواع فرش و گلیم ماشینی از آن به وفور استفاده میشود. اما این ویژگی به آن معنی نیست که میتوان از هر روشی برای شستشو منسوجات تهیه شده با این الیاف استفاده کرد.
به عنوان مثال نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی با روشی که برای شستن یک فرش ماشینی کرک استفاده میشود متفاوت است. ما در این مقاله قصد داریم هم در مورد انواع روشها و هم در مورد مراحل و نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی صحبت کنیم.
چند روش برای شستن فرش ابریشم مصنوعی وجود دارد؟
برای قالی شویی فرش های بافته شده از الیاف ابریشم مصنوعی میتوان از 3 روش زیر استفاده کرد که روش سوم مطمئنترین روش قالی شویی این فرشهاست.
این روش که باید با استفاده از مواد شوینده ملایم و به طور خاص فرموله شده برای ابریشم انجام شود؛ یکی از بهترین روشهای شستن فرش ابریشمی است. برای قالی شویی این فرش ها به کمک دست بعد از تست رنگدهی، ابتدا باید با آب ولرم فرش را خیس کرده و سپس مقداری از شوینده ملایم و تخصصی را در مقداری آب سرد حل کرده و با استفاده از یک اسفنج یا دستمال نرم روی فرش مالید.
بعد از پایان کار هم با همان آب ولرم قالی را آبکشی کرد. از آنجایی که فرشهای ماشینی ابریشمی، نسبت به نور آفتاب حساس هستند؛ فرآیند خشک کردن آنها باید در سایه انجام شود.
شستشو با ماشین لباسشویی
به طور کلی این نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی توصیه نمیشود؛ چرا که حرکات ماشین لباسشویی ممکن است باعث افت کیفیت و شکستن فرش شود. علاوه بر این، شستشو به این روش گاهی باعث رنگدهی الیاف شده و فرش بعد از خروج از دستگاه، دیگر آن جلوه قبل را ندارد.
از طرفی از آنجایی که نمیتوان هر نوع شویندهای را داخل ماشین لباسشویی ریخت؛ گاهی افراد با انتخاب ماده شوینده نامناسب زمینه آسیب زدن به فرش را فراهم میکنند و از کیفیت و درخشنده این کفپوش زیبا میکاهند. بنابراین اگر میخواهید فرش ابریشمیتان مدتها ظاهر اولیه خود را حفظ کند؛ به جای این روشها که همراه با ریسک هستند؛ به سراغ روش سوم و استفاده از خدمات قالیشویی بروید.
استفاده از خدمات قالیشویی
بهترین و مطمئنترین روش برای شستشوی فرشهای ابریشمی، اعتماد به خدمات تخصصی مراکز قالیشویی است. در این مراکز از تجهیزات و شویندههای خاصی استفاده میشود که بدون ایجاد هرگونه آسیب میتوانند تمام آلودگیها و لکههای فرش را از بین ببرند.
فرش ها در قالیشویی ابتدا از نظر جنس و میزان کثیفی بررسی شده و بر اساس نظر کارشناس برای آنها شوینده انتخاب میشود. ضمن اینکه تمام مراحل شستشو زیر نظر افراد متخصصی انجام میشود که سالها در زمینه خدمات قالیشویی تجربه دارند. با استفاده از این روش علاوه بر حفظ کیفیت فرش، در زمان و انرژی شما را نیز صرفهجویی خواهد شد.
چند نکته مهم در زمان شستشوی فرش ابریشم مصنوعی
فارغ از روشی که برای شستشو استفاده میکنید؛ در مراحل انجام این کار باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید. خلاصه این نکات عبارتند از:
- حتما از شوینده تخصصی و ملایم استفاده کنید.
- از شستشوی فرش ابریشمی با آب سرد و گرم خودداری کنید. هم آب سرد و هم آب گرم برای رنگ و بافت این مدل فرش ضرر دارد.
- استفاده از دستگاه خشککن برای خشک کردن این فرشها باعث تغییر ابعاد و فرم فرش میشود. بهترین روش برای خشک کردن فرشهای ابریشمی، استفاده از باد طبیعی و سایه است.
- اگر به دنبال حفظ کیفیت و زیبایی فرش بعد از شستشو هستید؛ بهتر است از خدمات قالیشویی به جای روشهای دیگر استفاده کنید.
نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی
گرچه شستن این مدل فرش با شستشوی دیگر قالیها زیاد تفاوت ندارند؛ اما نکات ریزی در نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی وجود دارد که رعایت آنها باعث افزایش دوام و حفظ زیبایی ظاهری قالی خواهد شد. به طور کلی فرشهای ابریشمی را باید طی مراحل زیر شستشو دهید:
- غبارروبی
- لکه بری
- تست رنگ
- استفاده از ماده شوینده مناسب
- شستشو
- آب کشی
- خشک کردن
غبارروبی
هر نوع فرشی را قبل از خیس کردن باید غبارروبی کنید تا ذرات ریز گرد و غباری که درون الیافش جمع شده خارج شود و در اثر تماس با آب لایهای گل مانند تشکیل ندهد. روشهای مختلفی برای غبارروبی وجود دارد که بهترین و راحتترینشان استفاده از جاروبرقی است. ابتدا قدرت جاروبرقی را روی درجه کم تنظیم کرده و روی فرش را حسابی جارو کنید. اگر جاروبرقی ندارید میتوانید با جارو دستی نیز همین کار را انجام دهید.
لکه بری
بعد از اینکه مطمئن شدید گرد و غباری داخل الیاف فرش نمانده؛ باید لکههای احتمالی روی آن را از بین ببرید. برای انجام این کار میتوانید از مایع سفید کننده رقیق شده استفاده کنید. کافیست که این مایع را به نسبت 20 به 80 با آب سرد رقیق کرده و کمی پودر لباسشویی داخلش حل کنید. با استفاده از یک تکه اسفنج نرم این شوینده ملایم را روی لکه بمالید. حرکت دستتان باید در جهت خواب فرش باشد. بعد رطوبت باقیمانده را با استفاده از یک دستمال خشک کنید.
تست رنگ
تست رنگ یکی از مهمترین مراحل نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی است. برای انجام این آزمایش یک تکه پارچه نخی یا پنبهای را مرطوب کرده و در جهت خواب فرش روی الیاف آن بکشید. اگر دستمال رنگی شد؛ یعنی نباید فرش را خیس کنید. چرا که ممکن است رنگ قسمتهای تیره به رنگ بخشهای روشن فرش سرایت کند.
استفاده از ماده شوینده مناسب
بعد از اینکه در مرحله قبل مطمئن شدید میتوانید فرش را خیس کنید؛ نوبت میرسد به انتخاب شویندهای که مناسب شستشوی الیاف ابریشم است. این انتخاب نه تنها روی کیفیت شستشو، بلکه روی میزان لکهبری و سلامت فرش نیز تاثیر دارد.
هر چقدر فرمول این شوینده برای جنس الیاف فرش مناسبتر باشد؛ کمتر احتمال دارد که تغییر رنگ را بعد از خشک شدن شاهد باشید. بهترین شوینده برای تمیز کردن و لکهبری صد در صدی از روی فرشهای ابریشمی، شامپو فرش است. صابونهای طبیعی و یا لکه برهای تخصصی که دقیقا برای این جنس فرش تولید شدهاند نیز گزینه خوبی برای شستشو محسوب میشوند.
شستشو
یکی از مهم ترین نکاتی که در مورد نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی باید به آن توجه کنید؛ عدم استفاده از آب داغ در تمامی مراحل انجام کار است. گرچه فرش های کرک و فرش هایی که با دیگر الیاف مصنوعی بافته میشوند را می توان با آب داغ شست و این میزان از درجه آب، ضرری برای الیاف آنها ندارد؛ اما فرش ابریشمی حتی اگر مصنوعی باشند؛ خیلی حساس هستند و نباید از آب داغ برای شستشوی آنها استفاده کرد.
ضمن اینکه اگر در مرحله تست رنگ به این نتیجه رسیدید که خیس کردن فرش باعث رنگدهی قسمتهای تیره به قسمتهای روشن میشود؛ حتما کار شستشو را به یک متخصص بسپارید. ضمن اینکه از موادی که خاصیت لکهبری دارند؛ حتی مواد طبیعی مانند سرکه که به ظاهر بیضرر هستند اصلا برای شستشوی فرشهای ابریشمی استفاده نکنید.
آب کشی
آب کشیدن یکی از مهمترین مراحل در شستشوی فرشهای ابریشم مصنوعی است. در این مرحله باید تمام کف و شویندهای که داخل الیاف فرش مانده را با استفاده از آب و پارو کشیدن خارج کنید. فقط در طی مراحل آبکشی باید رعایت نکات زیر را در دستور کار خود قرار دهید:
با پارو کشیدن و فشار ملایم دست روی سطح فرش، اجازه ندهید آب داخل الیاف آن باقی بماند. در واقع بعد از آبکشی نهایی شیر را ببندید و چند بار روی سطح فرش را پارو بکشید تا تمام آب اضافه داخل آن خارج شود.
از آنجایی که پاروکشی ممکن است نتواند تمام رطوبت فرش را بگیرد؛ بهتر است آن را به مدت یک ساعت در یک گوشه قرار دهید تا آب اضافه درون الیافش به صورت کامل خارج شود.
در طول این یک ساعت از جا به جا کردن فرش خودداری کنید.
خشک کردن
بعد از اینکه مطمئن شدید هیچ آب اضافی داخل الیاف فرش وجود ندارد؛ میتوانید آن را از دیواری که بیشتر روز سایه است آویزان کرده تا به صورت طبیعی زیر سایه و در معرض باد خشک شود. فقط زمانی اجازه دارید قالی را از روی دیوار بردارید که حتی ذرهای رطوبت داخلش وجود ندارد. هرگز فرشی که حتی یک گوشه آن کمی مرطوب است را لوله نکنید. این کار باعث ایجاد شکستگی در الیاف میشود و فرم فرش را تغییر میدهد.
آیا میتوان فرش ابریشمی را در منزل شست؟
گاهی به دلیل گران بودن قیمت قالی شویی برای برخی از مشتریان، آنها این سوال را از ما میپرسند که آیا میتوانم فرش ابریشم مصنوعی خود را داخل منزل بشویم؟ پاسخ ما به این دسته از مشتریان این است که اگر نکات زیر را در نحوه شستن فرش ابریشم مصنوعی رعایت کنید قطعا میتوانید:
- تست رنگدهی را قبل از خیس کردن فرش حتما انجام دهید تا بعد از خشک شدن با پدیده پخش شدن رنگ مواجه نشوید.
- اگر فرش شما ارزشمند و قیمتی است و نمیخواهید حتی کوچکترین تغییر در فرم، ظاهر و رنگش ایجاد شود حتما به دنبال یک قالیشویی در نزدیکی محل زندگی خود بگردید و کار شستشو را به متخصصین این مرکز بسپارید.
- هرگز از مواد طبیعی مانند سرکه که خاصیت رنگبری دارند استفاده نکنید.
- برای لکهبری از روی این جنس فرش هیچ چیز به اندازه جوش شیرین کاربردی نیست. کمی جوش شیرین روی لکه خیس بریزید و بعد از یک ساعت روی آن را جارو کنید.
- فرش را بلافاصله بعد از شستشو لوله نکنید و اجازه دهید قبل از این کار، کاملا آبگیری شود.
- اگر دیواری در خانه ندارید که سایه باشد؛ فرش را پشت و رو جلوی آفتاب پهن کنید تا تغییر رنگ ندهد.
رعایت این نکات به شما کمک خواهد کرد تا فرش ابریشم مصنوعی خود را با کمترین آسیب در منزل بشویید.