امنیت و راحتی یکی از نیازهای اساسی هر کودکی است. بنابراین شما به عنوان والد باید بتوانید فضایی را در خانه ایجاد کنید که احساس راحتی برای کودک فراهم کرده و امنیت او را تضمین میکند. گرچه رعایت این نکات در دیزاین و چیدمان تمام قسمت های خانه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ ولی برای اتاقی که قرار است کودک بیشتر وقت خود را در آنجا بگذراند باید فکر ویژهای داشته باشید.
تمام اجزای این بخش خانه باید طوری انتخاب شود که ایمنی و راحتی کودک را تضمین کرده و زیبا نیز باشد. کفپوشی که برای اتاق کودک انتخاب میکنید در ایجاد این ویژگیها نقش مهمی را ایفا میکند. شما میتوانید از انواع متریال مثل موکت و لمینت به عنوان کفپوش اتاق کودک استفاده کنید؛ اما فرش تقریبا بهترین کفپوش برای این بخش از خانه محسوب میشود. با این وجود هر فرشی مناسب برای استفاده به عنوان کفپوش اتاق کودک نیست. ما در این مقاله به توضیح ویژگیهای فنی و ظاهری یک فرش مناسب اتاق کودک پرداختهایم.
بهترین کفپوش برای اتاق کودک چیست؟
همانطور که اشاره شد میتوان از انواع کفپوش برای پوشش کف اتاق کودک استفاده کرد؛ اما فرش و لمینت دو رقیب سرسختی هستند که معمولا والدین بین انتخاب آنها دچار تردید میشوند. در ادامه با بررسی مزایای و معایب این دو به شما کمک میکنیم تا تصمیم بگیرید که فرش را انتخاب کنید یا لمینت.
فرش یا لمینت
هر دو این گزینهها میتوانند با توجه به مزایایشان، کفپوش مناسبی برای اتاق کودک باشند. اما در پروسه انتخاب بین آنها باید معایبشان را نیز در نظر بگیرید.
مزایا و معایب لمینت چیست؟
نگهداری آسان و مقاومت در برابر لکه دو مزیت این کفپوش پرطرفدار محسوب میشوند. اما در کنار این مزایا، باید بدانید که لمینت جنس بسیار سفت و سختی دارد؛ راه رفتن روی آن سر و صدای بیشتری تولید میکند و به اندازه فرش زیر پا نرم و راحت نیست.
مزایا و معایب فرش چیست؟
فرش کفپوشی نرم است؛ قدرت عایقبندی کف اتاق در برابر گرما و سرما را دارد؛ ارزان تر از لمینت است و راه رفتن روی آن تقریبا هیچ سر و صدای تولید نمیکند. در عوض زود لکه میشود و اگر دیر به فکر فرش شویی بیفتید ممکن است لکههای روی آن مقاوم و ماندگار شوند و همچنین اگر بخواهید برای تغییر دکوراسیون فرش را تعویض کنید باید هزینه زیادی برای خرید یک فرش جدید بپردازید.
آیا استفاده از فرش ایده خوبی برای اتاق کودک است؟
فرش و موکت به دلایل زیر به ترتیب بهترین کفپوشها برای اتاق کودک محسوب میشوند.
- ایمن است : اگر کودک روی فرش زمین بخورد؛ احتمال آسیب دیدنش بسیار کمتر از زمانی است که روی کفپوش سختی مانند لمینت زمین میخورد.
- عایق صداست : فرش یک حالت ضربهگیر و عایق صدا دارد. بنابراین اگر کودک روی آن بپر بپر بکند و بدود؛ صدایی از کف به طبقه پایین منتقل نمیشود.
- گرمای اتاق را حفظ میکند : فرش یک کفپوش دارای بافت است که میتواند به راحتی گرمایی که از طریق سیستم گرمایشی در خانه جریان دارد را حفظ کند. بنابراین وقتی کودک روی زمین بازی میکند یا دراز میکشد نیازی نیست نگران سرماخوردنش باشید.
چه نوع الیافی بهترین فرش برای اتاق کودک محسوب میشود؟
حال که متقاعد شدید بهتر است به جای کفپوشهای سختی مانند لمینت به سراغ فرش و موکت بروید؛ شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شده باشد که الیاف فرش مناسب اتاق کودک باید از چه جنسی باشد؟ به طور کلی جنس فرش روی ماندگاری و دوام، قابلیت تمیز شدن و همچنین نرمی و عایق بودن آن تاثیر مستقیم دارد.
فرشهایی که در بازار وجود دارند از نظر جنس به دو دسته الیاف طبیعی و الیاف مصنوعی تقسیم میشوند. الیاف طبیعی نوعی الیاف به دست آمده از گیاهان و حیوانات است. پشم و کتان دو نمونه الیاف طبیعی بسیار پرکاربرد در صنعت تولید فرش هستند. اما الیاف مصنوعی مانند پلی پروپیلن و پلی استر ساخته دست بشر هستند و در تولید آنها از هیچ عنصر طبیعی استفاده نشده است.
در واقع الیاف مصنوعی از نوعی فرآورده نفتی ساخته میشوند و قابلیتهای مختلفی مانند برگشت پذیری دارند. این الیاف در صنعت تولید فرش ماشینی به عنوان نخ خاب شناخته میشود. جنس نخ خاب در فرشهای دستباف از پشم یا کرک است و در فرش های ماشینی از اکریلیک، پلی استر یا پلی پروپیلن تولید میشود.
حال بهتر است برگردیم به سراغ سوال اصلی که فرش مناسب اتاق کودک باید از چه جنس الیافی باشد؟ به طور کلی بهترین فرش برای اتاق کودک فرشی است که از الیاف طبیعی بافته شده است؛ اما از آنجایی که این جنس فرش معمولا زود لکه میشود و آسیب میبیند؛ میتوان از فرش های بافته شده از الیاف مصنوعی مطمئن که دوام بالایی دارند و مقرون بصرفه تر هستند نیز برای کفپوش اتاق کودک استفاده کرد.
فرش های بافته شده از الیاف پروپیلن به دلیل دوام فوقالعاده و مقاومت بالا در برابر لکه، بهترین پیشنهاد برای اتاق کودک هستند. ضمن اینکه قیمت آنها نیز در برابر فرش های الیاف طبیعی بسیار مناسبتر است.
رنگ فرش اتاق کودک باید تیره باشد یا روشن؟
فرشها از نظر رنگ پس زمینه و غالب به دو دسته زمینه روشن و زمینه تیره تقسیم میشوند. اگر رنگ روشن را برای فرش اتاق کودک انتخاب کنید باعث میشوید که فضا بزرگتر به نظر برسد و انرژی زیادی جریان پیدا کند. ضمن اینکه قدرت این را دارید که از سبک مینیمال برای طراحی دکوراسیون داخلی اتاق استفاده کنید.
اما در عوض باید دائم نگران آن باشید که لک نشود و اگر لک شد چطور باید یک قالیشویی ارزان برای شستشوی آن پیدا کنید. ضمن اینکه نشستن گرد و خاک روی رنگهای روشن باعث تغییرات ظاهری در میزان درخشندگیشان میشود. رنگهای تیره هم مزایای بسیاری دارند.
به عنوان مثال اتاق را دنجتر میکنند و باعث میشوند گرد و خاک و لکهها فرصت نمایش پیدا نکنند. در عوض رنگ تیره از بازتاب نور جلوگیری کرده و اتاق را تاریکتر نشان میدهد. اگر حیوان خانگی داشته باشید هم باید دائم به دنبال تمیز کردن موی از روی فرش باشید.
بهترین رنگ برای فرش اتاق بچه چیست؟
انتخاب رنگ کفپوش اتاق کودک تا حدود زیادی به سلیقه شخصی خودتان بستگی دارد. همانطور که گفتیم رنگهای تیره میتوانند لکهها را بهتر پنهان کنند اما باعث میشوند با جذب نور، اتاق تاریک و دلگیر شود. فرشهای زمینه روشن هم مزایا و معایب خاص خودشان را دارند.
طبق اصول روانشناسی رنگها، فرش اتاق کودک باید با ترکیبی از رنگهای سرد و گرم طراحی و بافته شده باشد. از طرفی هر رنگی میتواند یک حس را در ذهن القا کند. بنابراین شما میتوانید با بررسی اثر هر رنگ روی ذهن، اقدام به انتخاب رنگ فرش اتاق کودکتان کنید. در ادامه معنا و مفهوم هر رنگ در روانشناسی رنگ را توضیح دادهایم.
- رنگ سبز موجب افزایش تمرکز و توانایی خواندن میشود.
- رنگ آبی اثر آرام بخش داشته و استرس و اضطراب را کم میکند.
- رنگ بنفش با خرد و معنویت ارتباط دارد.
- رنگ سفید قابلیت هماهنگی با رنگهای دیگر را دارد و همیشه مد روز است.
- رنگ نارنجی بسیار گرم است و میتواند مکمل خوبی برای اکثر رنگها باشد.
- رنگ زرد موجب القای انرژی و شادی شده و همچنین تمرکز کودک را افزایش میدهد.
- رنگ قرمز در صورت ترکیب با رنگهای سردی مثل آبی نفتی انرژی و شادابی را در اتاق نشر میدهد.
- رنگ صورتی پر از حس لطافت و آرامش است.
- رنگ طوسی مکمل خوبی برای اکثر رنگهای گرم مانند صورتی و قرمز محسوب میشود.
- رنگ قهوهای هم لوکس است؛ هم حس آرامش را به همراه دارد و هم قابل ست کردن با اکثر رنگ هاست.
اهمیت مقاومت فرش در برابر لکه
به غیر از رنگ و جنس، فرش مناسب اتاق کودک باید ویژگیهای دیگری نیز داشته باشد. این کفپوش باید در برابر لکه شدن مقاوم باشد و در صورتی که با انواع خوراکی و نوشیدنی لک شد؛ قابلیت تمیز شدن داشته باشد. کودکان معمولا زیاد با غذا و نوشیدنی خود بازی میکنند؛ بنابراین ممکن است بارها شاهد این باشید که وقتی در اتاقشان غذا میخورند تکههای خوراکی باعث ایجاد لکه روی فرش میشود.
در این شرایط کیفیت فرش و قابلیت تمیز کردن آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع شما باید فرشی را برای اتاق کودک انتخاب کنید که خیلی سریع تمیز میشود و اثری از انواع لکه روی آن باقی نمیماند. پلی استر یکی از الیاف مصنوعی است که چنین قابلیتی را دارد.
سلولهایی که در این الیاف وجود دارد کاملا بسته هستند و به ندرت میتوانند لکه را به خود جذب کنند. بنابراین آنچه که بیشتر برای تغییر ظاهری فرش های پلی استر مضر است لکه غذا نیست؛ بلکه گرد و خاک محیط است که آن هم با یک بار جارو زدن از بین میرود.
دوام و ماندگاری فرش
کودکان معمولا به دلیل سطح انرژی بالایی که دارند؛ در طول روز مدام در حال دویدن و پریدن هستند. بنابراین یکی از مهمترین فاکتورهایی که در زمان خرید فرش مناسب اتاق کودک باید به آن توجه کنید؛ کیفیت، دوام و ماندگاری محصول است. ماندگاری فرش و طول عمر آن به طور مستقیم با جنس الیافی که در بافتش به کار رفته است ارتباط دارد.
به عنوان مثال در بین فرش های ماشینی معمولا محصولاتی که جنس الیافشان از پلی پروپیلن است؛ دوام و ماندگاری بیشتری دارند. این جنس الیاف مصنوعی رطوبت را زیاد به خود جذب نمیکند و علاوه بر این، بسیار متنوع از نظر رنگ، زیبا از نظر ظاهری و مقرونبهصرفه از نظر قیمت است.
بدترین لکه ها برای فرش اتاق کودک
بعد از اینکه مطمئن شدید فرش مناسب اتاق کودک شما باید از چه جنس و رنگی باشد؛ باید بدانید که چه نوع لکههایی برای آن مضر است. معمولا لکههایی که بر اثر استفراغ، ادرار، آدامس و آب پرتقال ایجاد میشوند بدترین نوع لکه برای فرش اتاق کودک محسوب شده و باید در اسرع وقت آثارشان پاک شود؛ به خصوص اگر جنس الیاف فرش طبیعی باشد.