فرش، قالی و قالیچه یک جز جدا نشدنی از سبک طراحی داخلی ایرانی است. به ندرت میتوان خانهای را یافت که از فرش در آن استفاده نشده باشد. فرشها علاوه بر اینکه نمای زیبایی به خانه میبخشند، احساس نرمی و لطافت خاصی را به اعضای خانه هدیه میکنند.
فرش اصولا بافتهای با مقاومت بالا و عمر طولانی است که میتواند سالهای سال در منزل شما پا بخورد و از همچنان زیبایی خود را حفظ کند. با این وجود، عمر فرش نیز نمیتواند بی نهایت باشد. باکیفیت ترین فرشها نیز روزی پوسیده و خراب میشوند. خرابی فرش، از دو جهت اتفاق تلخ و دردناکی است.
اولا که شما را مجبور میکند یک فرش جدید بخرید و در شرایط فعلی، فرش به هیچ وجه یک کالای ارزان قیمت به حساب نمیآید و دوم، ارتباطی است که شما در طول عمرتان با فرش ها برقرار کردهاید. بسیاری از فرش های منزل، نظاره گر زندگی شما بودهاند و با دور انداختن آنها، بخش زیادی از خاطرات خود را دور خواهید انداخت.
خوشبختانه در زمان خوبی زندگی میکنیم و امروز دیگر لازم نیست فرشهای آسیبدیده و پاره شده را دور بیاندازیم. خدمات قالیشویی نوین، به شما کمک میکند تا با تعمیر فرش پاره شده یا پوسیده، آن را همچنان قابل استفاده نگه دارید.
دلایل تعمیر فرش پاره شده
پیش از آن که به بررسی پروسه تعمیر فرش پاره شده بپردازیم، باید ببینیم چرا فرشها پاره میشوند؟ فرش بافت بسیار مستحکمی دارد و به آسانی آسیب نمیبیند اما در شرایط خاصی، پیش میآید که این اتفاق بیفتد و بخشی از فرش دچار پارگی شود. علت این پارگی، میتواند یکی از موارد زیر باشد :
- بریده شدن : در بسیاری از مواقع، یک جسم تیز با برخورد به بافت فرش، آن را پاره میکند. این موضوع خصوصا زمانی که با یک فرش نسبتا قدیمی روبهرو باشیم، بیشتر به چشم میآید. چاقو، لبه قیچی، تیغ موکتبری و… همه از جمله اجسامی هستند که میتوانند با برخورد به فرش، آن را پاره کرده و شما را نیازمند به تعمیر فرش پاره شده نمایند.
- پوسیدگی : یکی دیگر از آسیبهایی که فرشها را تهدید میکند، پوسیدگی فرش است. پوسیدگی با پایان عمر مفید فرش و قدیمی شدن آن آغاز میشود و به جایی میرسد که با کوچک ترین ضربات و اعمال کمترین تنش ها نیز فرش دچار پارگی میشود. روند پوسیدگی فرش با مشاهده اولین علائم آسیبدیدگی ریشه آن سرعت میگیرد. به همین دلیل، توصیه شده است با دیدن آثار آسیب دیدن ریشه فرش، سریعا نسبت به تعمیر فرش پاره شده و آسیب دیده اقدام کنید.
- بیدزدگی : از دیگر آسیبهایی که فرشهای دستباف را تحت تاثیر قرار میدهند، بیدزدگی است. بیدزدگی حالتی است که فرش دستباف به قدری نازک میشود که با کمترین ضربه، آسیب میبیند و پاره میشود. بیدزدگی صرفا برای فرشهای دستباف پیش میآید و فرشهای ماشینی را تهدید نمیکند. فرشهای دستباف نیز تنها در حالتی که عمرشان از حد مشخصی بگذرد دچار بیدزدگی خواهند شد.
- سوختگی : قرار دادن یک جسم داغ روی فرش میتواند منجر به سوختگی آن شود. این اتفاق خصوصا برای فرشهایی که در ساخت آنها از نخ مصنوعی پلاستیکی بیشتر استفاده شده، متداولتر است. برای تعمیر این نوع فرشها نیز باید منطقه سوخته را جدا کرده و آن را ترمیم نمود.
نحوه تعمیر فرش پاره شده
قالیشویی ها امروزه خدمات تعمیر فرش پاره شده را با دقت و ظرافت بالا به انجام میرسانند. تعمیر فرش پاره شده فرآیندی دارد که نیاز به ابزارآلات و وسایل خاص خود را خواهد داشت. برای تعمیر فرش پاره شده، مراحل زیر باید طی شوند.
- وسعت و اندازه پارگی بررسی میشود تا روش تعمیر فرش پاره شده مشخص شود.
- منطقه پارگی فرش را به وسیله یک چهارپایه کوچک یا هر ابزار دیگری، کمی بالاتر میآورند تا تعمیرکننده فرش، تسلط بیشتری روی آن داشته باشد.
- ناحیهای که دچار پارگی شده است توسط قیچیهای بسیار تیز و برنده از بقیه فرش جدا میشود. تمام تار و پودهای اضافی و نخهای باقیمانده در منطقه کاملا جداسازی میشوند.
- به وسیله یک تکه فرش با رنگ متناسب با فرش پاره شده، فرآیند تعمیر و رفوی فرش پوسیده آغاز میشود. تکه فرش الزاما نباید همان طرح فرش را داشته باشد اما حداقل باید یک رنگ باشد تا پارگی فرش خیلی به چشم نیاید. توصیه میشود نخ مورد استفاده برای دوخت فرش همجنس با نخ فرش باشد.
- تکه فرش گفته شده به وسیله سوزن های ضخیم و نخهای قطور به فرش دوخته میشود. دوخت در ابتدا در جهت تارهای فرش انجام میشود و سپس در جهت پودهای فرش انجام میپذیرد.
نکاتی برای نگهداری بهتر از فرش پاره شده
با وجود اینکه امکان تعمیر فرش پاره شده در قالیشویی های سراسر کشور وجود دارد اما برای رعایت حال خود و جیبتان هم که شده، بهتر است از فرشهایتان مراقبت کنید تا سر و کارتان به مراکز تعمیر فرش نیفتد. در این راستا، نکات فوق میتوانند کمک کننده باشند :
- گردگیری روزانه فرش ها : بسته به محیطی که در آن زندگی میکنید، بهتر است هر روز یا نهایتا هر دو روز یکبار، فرشها را گردگیری کنید. این گردگیری میتواند به کمک جاروهای سنتی یا جارو برقی انجام شود که جاروبرقی به دلیل داشتن مکش و کشیدن خاک از دل فرش، میتواند مفیدتر باشد. در صورتی که گردگیری فرش را پشت گوش بیاندازید و انجام ندهید، خاک به ریشه فرش نفوذ میکند و در درازمدت منجر به پوسیدگی ریشه و در نتیجه پارگی راحتتر فرش میانجامد.
- استفاده از روفرشی : روفرشی ها را حتما در بسیاری از منازل دیدهاید. روفرشی میتواند به خوبی از فرش شما محافظت کند و جلوی آسیب دیدن آن به دلایل مختلفی نظیر گرد و غبار یا اجسام تیز را بگیرد. امروزه روفرشیها دارای طرحهای مختلفی هستند و میتوانند علاوه بر محافظت از فرش، زیبایی خانه شما را نیز سر جای خود نگه دارند! شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که میخواهند نمای فرش خود را مورد استفاده قرار دهند و روی آن را با روفرشی نپوشانند. حق هم دارید. روفرشی ها هر چقدر هم که زیبا باشند، جلوه فرش را ندارند. اما توصیه میکنیم حداقل هنگامی که قصد دارید روی فرش سفره ای بیندازید یا میوه سرو کنید و چاقو و چنگال را به فرش نزدیک کنید، از روفرشی استفاده نمایید.
- تمیز کردن سریع لکه ها : لکههایی که به دلایل مختلف روی فرش به وجود میآیند، اغلب شامل موادی هستند که به خوردگی و تخریب بافت فرش منجر میشود. توصیه میشود لکه ها را در بدو به وجود آمدنشان به وسیله شوینده های مناسب تمیز کنید. دو مورد از متداول ترین لکه هایی که برای فرش به وجود میآیند، لکه سس و لکه خون میباشد که در دو مقاله جداگانه پاک کردن لکه خون روی فرش و لکه سس روی فرش، نحوه تمیز کردن آنها را به شما آموزش داده ایم.
جمع بندی
تعمیر فرش پاره شده، خواه به دلیل مسائل اقتصادی باشد و خواه به دلیل یادگار نگه داشتن فرش، یکی از پرخواهانترین خدمات شرکت های قالیشویی است. در این مقاله، توضیحاتی در مورد تعمیر فرش پاره شده به شما ارائه دادیم تا بتوانید به کمک آن، علاوه بر آشنایی بیشتر با فرآیند تعمیر فرش، با چند راهکار ساده جلوی آسیب دیدن و بروز پارگی برای فرش خود را نیز بگیرید.
توصیه ما این است که فرآیند تعمیر فرش را به قالیشویی های معتبر اطراف خود بسپارید. تعمیر فرش پاره شده از آن خدماتی است که اگر به درستی انجام نشود، میتواند خسارت های بیشتری را نیز به بار بیاورد. پس در انتخاب مرکز تعمیرات فرش خود دقت کنید و مراکز معتبر و خوش آوازه ای نظیر مرکز قالیشویی نوین واقع در تهران را انتخاب کنید.