برای همه ممکن است پیش بیاید که گاهی هنگام استفاده از لاک، مقداری از این ماده شیمیایی چسبنده روی کفپوش خانه شان بریزد و آن را لکه کند؛ بهخصوص وقتی قصد دارند ناخن انگشتهای پا را لاک بزنند. بهترین راه برای اینکه بتوانید از وقوع چنین اتفاقی پیشگیری کنید این است که به محض شروع کار، یک تکه سفره یک بار مصرف زیرتان بیاندازید.
پاک کردن لاک از موکت و فرش به همین راحتی که در برخی از منابع به آن اشاره شده است نیست و گاهی حتی استفاده از روش نامناسب برای حل این مشکل باعث میشود که بافت موکت آسیب ببیند.
لاک از آن دسته مواد شیمیایی چسبندهای است که تا وقتی خشک نشده؛ ممکن است لکهای که ایجاد کرده است پاک شود. اما به محض اینکه خشک شود؛ لکهای از خود به جا میگذارد که از بین بردن کامل آن بدون استفاده از خدمات قالیشویی تقریبا غیر ممکن است.
بنابراین در اولین قدم باید سعی کنید این لکه را در همان دقایق اولیهای که ایجاد شده است به روشی درست و اصولی تمیز کنید. متاسفانه بسیاری از توصیههایی که در برخی از وبسایتها میخوانید نه تنها نمیتوانند این مشکل را حل کنند؛ بلکه به دامن زدن به آن کمک میکنند. ما در این مقاله سعی داریم اشتباهات رایجی که اکثر افراد در پاک کردن لاک از موکت مرتکب میشوند را توضیح دهیم.
رایج ترین اشتباهات در پاک کردن لاک از موکت
قبل از اینکه به سراغ توضیح این اشتباهات و دلایلمان برای رد آنها برویم؛ ابتدا باید روش صحیح پاک کردن لاک از موکت را تشریح کنیم. همانطور که اشاره شد؛ به محض اینکه لاک روی موکت ریخت باید وارد عمل شده و تمیز کردن لکه را به بعد موکول نکنید.
در مرحله اول باید با یک قاشق کوچک محتویاتی که هنوز به داخل موکت نفوذ نکرده را به آرامی بردارید. فشار دادن قاشق حین انجام این کار یکی از بدترین اشتباهاتی است که ممکن است مرتکب شوید. فشار زیاد به معنی نفوذ عمقی لاک به داخل موکت است.
بعد از این مرحله با استفاده از یک حوله بدون پرز سعی کنید رطوبت روی لکه را تا جای ممکن بگیرید. حوله را به صورت ضربهای روی محلی که لاک ریخته بزنید و سعی کنید باقیمانده این ماده شیمیایی را به این شیوه جمع کنید. از کشیدن حوله به صورت حرکات رفت و برگشتی روی موکت به شدت اجتناب کنید.
استفاده از لاک پاک کن
لاک پاک کن یک ماده شیمیایی است که اکثر خانمها آن را به نام استون میشناسند. این ماده یک حلال بیرنگ و فرار است که در صنایع شیمیایی کاربردهای فراوانی دارد. گرچه در برخی از منابع نوشته شده که با استفاده از استون هم میتوان لکه لاک ایجاد شده روی فرش و موکت را تمیز کرد؛ اما استفاده از این ماده شیمیایی نه تنها در بسیاری از موارد برای رفع این مشکل موثر نیست بلکه ممکن است به بافت کفپوش نیز آسیب وارد کند.
در بسیاری از موارد، انجام این کار لکهای بدتر از خود به جا میگذارد که به هیچ وجه پاک شدنی نیست؛ حتی اگر از خدمات حرفهای موکت شویی قالیشویی ها استفاده کنید. به جای این ماده میتوانید از پاککنندههایی مانند اسپری مو، شیشه پاک کن، آب اکسیژنه (مناسب برای موکتهای رنگ روشن) و الکل مالشی (غیر خالص کمتر از ۷۰ درصد) استفاده کنید.
استفاده مستقیم از مواد لکه بر
از آنجایی که الیاف موکتها از جنسهای مختلفی ساخته شده که هر کدام به مواد لکهبر واکنش متفاوتی نشان میدهند؛ هرگز به توصیه دیگران از یک ماده خاص، حتی اگر آن ماده به نظر طبیعی و بیضرر میرسد به صورت مستقیم روی موکت استفاده نکنید. در مورد این لکهبرها، حتما مرحله تست را روی قسمتی از موکت که در معرض دید نیست انجام دهید.
بعد از اینکه مطمئن شدید مواد شیمیایی داخل لکهبر برای الیاف موکت حساسیتزا نیست میتوانید به صورت غیرمستقیم از آن برای موکت شویی استفاده کنید. به این ترتیب که ابتدا مقداری از ماده پاککننده را روی دستمال ریخته و با آن لکه را تمیز کنید.
این نکته مهم را فراموش نکنید که برای جلوگیری از نشت رنگ لاک به سایر قسمتها و یا عمیق شدن لکه همان قسمت، دستمال آغشته به شوینده را فقط با حرکات ضربهای و نقطهای روی لکه بزنید و از کشیدن و مالیدن آن روی موکت به شدت اجتناب کنید.
اشتباه در پاک کردن لاک خشک
همانطور که اشاره شد؛ بهترین زمان برای پاک کردن لاک از موکت زمانی است که لکه هنوز خشک نشده و بافت مایع مانند لاک تبدیل به نقطهای سفت نشده است. لاک در صورت خشک شدن خیلی سخت از روی موکت جدا شده و برای تمیز کردنش نیاز به خدمات حرفهای دارید.
در این شرایط معمولا افراد برای جدا کردن لاک جامد شده از روی موکت به سراغ چاقو یا اجسام نوک تیز میروند. این در حالی است که حتی موکتهای ضخیم و پرزدار هم بر اثر تماس با این اجسام به سرعت سوراخ میشوند و آسیب میبینند. بنابراین کندن لاک خشک از روی موکت با چاقو اصلا ایده خوب و عملیاتی نیست.
به جای این کار میتوانید از ناخن دست که احتمال آسیب زدنش به موکت کمتر است استفاده کنید. فقط کافیست با ناخن روی سطح این ماده خشک را خراش دهید و آن را شبیه به پودر درآورید. بعد از اینکه تمام ماده به پودر تبدیل شد؛ با استفاده از جاروبرقی ذرات به جا مانده را جارو کنید و اجازه ندهید وارد بافت موکت شود.
اگر بافت موکت پرزدار و ضخیم است و لکه به هیچ یک از روشهای اصولی تمیز نمیشود؛ میتوانید با استفاده از یک قیچی مخصوص ابرو، کمتر از یک میلیمتر از پرز محلی که لکه شده است را کوتاه کنید. البته در استفاده از این روش باید بسیار دقت کنید؛ چرا که هر گونه بیاحتیاطی ممکن است باعث سوراخ شدن موکت شود.
استفاده از محلول های سفید کننده
یکی دیگر از اشتباهات رایجی که معمولا افراد در پاک کردن لاک از موکت مرتکب میشوند؛ استفاده از محلولهای سفیدکننده است. ما به عنوان متخصص در حوزه قالیشویی هرگز استفاده از این ترکیبات را توصیه نمیکنیم. به جای آن استفاده از شویندههای معمولی مثل شامپو فرش را بعد از بین بردن آثار مشهود لکه برای شستن موکت پیشنهاد میکنیم.
اگر شامپو فرش در دسترس ندارید کافیست که چند قطره مایع ظرفشویی را درون آب حل کرده و به جای شوینده از آن استفاده کنید. متاسفانه بسیاری از مشتریان تصور میکنند که چون لاک خودش مادهای چسبنده است و از بین بردن لکه آن کار دشواری است؛ برای تمیز کردن آثارش از روی فرش و موکت هم باید به سراغ شویندههای قوی مانند وایتکس بروند. این در حالی است که این شویندهها نه تنها روی لاک تاثیری ندارند و نمیتوانند آن را حل کنند؛ بلکه به رنگ اصلی موکت نیز آسیب میرسانند.
همانطور که مشاهده کردید؛ بسیاری از راهکارهایی که در اینترنت وجود دارد و از آنها به عنوان روشهای خانگی پاک کردن لاک از موکت یاد میشوند موثر نیستند و استفاده از آنها میتواند برای بافت موکت ضرر داشته باشد. به جای این روشها میتوانید از خدمات موکت شویی استفاده کنید که هم به موثرتر است و هم میتوانید به کمک آن تمام قسمتهای موکت را به جای قسمت لکه شده تمیز کنید.