فرشها را میتوان یکی از مهمترین وسیلهها و ارکان تزئینی و دکوری منازل دانست و در فرهنگ کشور ایران نیز جایگاه ویژهای دارند. فرش میتوانند انواع مختلفی از جمله فرشهای ماشینی و دستبافت داشته باشند. البته بعد از مدتی استفاده میتوانند آلودگیهای مختلفی به خود جذب کنند و به شستشو نیاز پیدا کنند. چرا که همواره تحت ترافیک رفت و آمد و نشست و برخواست هستند. ممکن است فرشها بعد از شسته شدن دچار چروکیدگی و چین شده و نیاز باشد که صاف شوند. اتوکشی فرش میتواند ظاهر و شکل فرشها را به حالت اولیه در آورده و چین و چروکهای ایجاد شده در سطح فرش را از بین ببرد. در ادامه مطلب به بررسی اتوکشی فرشها و نحوه آن پرداخته خواهد شد.
همه چیز درباره اتوکشی فرش
همانطور که گفته شد ممکن است فرشها در اثر عواملی مختلفی همچون شستشو، خشک کردن نامناسب و … دچار چین و چروکهای مختلفی شوند. این چین و چروکها میتوانند در شکل و ظاهر فرش تأثیر منفی زیادی داشته باشد. برای برطرف کردن این مشکل میتوان از اتوکشی فرش استفاده کرد که معمولاً در قالیشویی انجام میشود. دستگاههای اتو کردن فرشها کاملاً اتوماتیک است و میتوان بعد از شستشو و خشک کردن فرش اقدام به اتو کردن آن نمود.
اتوکشی میتواند در کنار صاف کردن فرشها باعث از بین رفتن پرز آنها نیز شود و ظاهر و شکل فرش را کاملاً یکدست و صاف کند. در اتوکشی فرش لازم است که به دما توجه زیادی شود چرا که فرشها از مواد مختلف طبیعی و مصنوعی تولید میشوند و میتوانند واکنشهای متفاوتی به دما و حرارت داشته باشند و باید دمای اتو به نحوی تنظیم شود که آسیبی به فرشها وارد نشود.
مهمترین مزیت اتوکشی فرش
همانطور که گفته شد عواملی مانند لول شدن فرش، خشک کردن نامناسب و … باعث ایجاد چین و چروک در فرشها شده و ظاهر آنها را تحت تأثیر قرار میدهند. اتو کردن فرشها میتواند مزایای متعددی داشته باشد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- مهمترین و اصلیترین مزیت اتوکشی فرشها صاف کردن فرش و از بین بردن چین و چروک آنها است.
- از آنجایی که اتو کردن فرشها باید با حرارت انجام شود میتواند بسیاری از لکههایی که بر روی فرشها تثبیت شدهاند از بین بروند. تعدادی از شرکتهای قالیشویی برای از بین بردن راحتتر انواع لکهها مانند لکه چربی قبل از شستن فرشها اقدام به اتو کردن فرش میکنند.
- زمانی که فرشها به دلایل مختلف دچار آسیب و خسارت شده باشند و سپس تعمیر و ترمیم شوند میتوان با استفاده از اتوکشی ظاهری زیبا و یکدست به آن داد بهگونهای که محلهای تعمیر و ترمیم مشخص نشود.
- اتوکشی فرشها میتواند در کنار صاف و یکدست کردن فرش و از بین بردن آلودگیها مختلف انواع پرزهای فرش را نیز از بین ببرد. در حقیقت از بین بردن پرز فرش باعث افزایش عمر فرش و زیبایی آن میشود و از آسیب دیدن آن جلوگیری میکند.
معایب اتوکشی فرش
در حقیقت اتو کردن فرشها هیچگونه اثر منفی نداشته و نمیتواند عیب و ایرادی برای آن عنوان کرد اما در زمان اتو کردن فرشها باید به نکات مختلفی توجه شود تا نتیجه کار مطلوبتر بوده و آسیب و خسارتی به فرشها خصوصاً فرشهای گرانقیمت وارد نشود.
- به صورت کلی توصیه میشود همیشه بعد از شستشوی کامل فرشها و انجام مراحلی همچون غبارگیری فرش، خیس کردن، محلول زدن، آبکشی و خشک کردن عمل اتوکشی انجام شود مگر در مواقعی که لکههای سخت و کهنه بر روی فرش باقی مانده باشد و لازم باشد به کمک اتو تمیز شوند.
- برای اتو کردن فرشها حتماً باید فرش را از جهت خواب فرش وارد دستگاه کرد تا بهخوبی پرزهای اضافی فرش گرفته شود و فرش بهخوبی صاف و یکدست گردد.
- چنانچه حرارت و دمای دستگاه اتو به درستی تنظیم نشود ممکن است بافت و الیاف فرشها دچار آسیب و خسارت شود. نخ، ابریشم، اکریلیک، پشم، پلیاستر و … از جمله رایجترین موادی هستند که در تولید انواع فرشها استفاده میشوند و هر کدام دامنه تحمل دمایی متفاوتی دارند.
- دستگاه اتوکشی فرش معمولاً از قیمتهای بسیار بالایی برخوردار است و افراد نمیتوانند آن را خریداری کنند و نیازی نیز وجود ندارد که افراد سرمایه زیادی برای خرید این دستگاهها صرف کنند در حالی که شاید سالانه یک بار نیاز باشد از آن استفاده کنند.
نحوه اتوکشی فرش
امروزه تقریباً تمامی شرکتهای قالیشویی معتبر از دستگاههای بهروز و مدرن پرزگیر و اتو برخوردارند و میتوانند خدمات گستردهای به مشتریان خود ارائه کنند و تقریباً استفاده از دستگاه اتوپرس مکانیزه جز اصلیترین خدمات قالیشوییها به حساب میآید. به صورت کلی زمانی باید فرشها اتو شوند که به صورت کامل شسته شده باشند و آب و رطوبت آنها کاملاً از بین رفته باشد. بعد از آنکه بیش از 90 درصد رطوبت فرش از بین رفت میتوان مراحل اصلی اتوکشی را انجام داد.
- در مرحله اول همانطور که گفته شد باید سمت خواب فرش مشخص شود و به هیچ عنوان نباید در جهت عکس خواب فرش آن را اتو کرد.
- سپس دستگاه به صورت اتوماتیک عملیات پرز گیری فرش را با استفاده از برسهای نرم و مخصوص انجام میدهد.
- در مرحله آخر و بعد از پرز گیری غلتکهای 2 تنی دستگاه اتوکشی با داشتن دما و حرارت ملایم کار اتوی فرش را انجام خواهند داد و در نهایت تمامی چین و چروکهای فرش را از بین برده و سطحی صاف و یکدست به فرش میدهند.
اتوکشی برای چه فرشهایی توصیه میشود؟
همانطور که گفته شد امروزه به واسطه پیشرفت تکنولوژی فرشها از مواد مختلف طبیعی و مصنوعی تولید میشوند. هر کدام از آنها دارای ویژگیها، مشخصات، کاربردها و شرایط منحصربهفردی هستند و میتوانند طول عمرهای متفاوتی داشته باشند. به صورت کلی میتوان گفت تمامی فرشهای ماشینی و دستبافت که به روش سنتی یا در کارخانههای قالیشویی شسته میشوند به اتوکشی نیاز خواهند داشت. چون معمولاً دچار چین و چروک میشوند. همچنین از آنجایی که تمامی فرشها بعد از اتوکشی میتوانند سطح صاف و یکدستتری داشته باشند و پرزهای اضافه آنها حذف میشوند طول عمر بیشتری خواهند داشت و توصیه میشود که تمامی فرشها بعد از شسته شدن حتماً اتو شوند. همچنین تمامی فرشهایی که دچار آسیب شده و نیاز به ترمیم و تعمیر پیدا میکنند بهتر است که بعد از تعمیر اتو شوند.
چرا فرشها چروک میشوند؟
به صورت کلی شستن فرشها شامل مراحل مختلفی همچون خاکگیری، خیس شدن، افزودن مواد شوینده، فرچه کشی، آبکشی و خشک شدن است. ممکن است در هرکدام از این مراحل فرش دچار چین و چروکهای مختلفی شود. معمولاً در شرکتهای قالیشویی از دستگاههای مخصوص برای خشک کردن فرش استفاده میشود که میتواند معایبی داشته باشد. مهمترین آنها چروک شدن فرش است. چرا که فرشها به صورت لوله شده در داخل آنها قرار داده خواهد شد. همچنین ممکن است شستشوی فرش ماشینی با وایتکس و … باقی ماندن آب در بافت فرشها برای مدت زیاد باعث ایجاد چین و چروک شود و در نهایت لازم باشد که اتوکشی فرش انجام شود.
جمعبندی نهایی
فرشها به عنوان یکی از اساسیترین ارکان دکوراسیون و تزئین داخلی منازل شناخته میشوند و انواع مختلفی دارند. فرشها بعد از مدتی نیاز به شستشو پیدا میکنند و در این راستا ممکن است در جریان مراحل مختلف شستشو دچار چین و چروک شوند. برای صاف و یکدست کردن فرش، از بین بردن پرزها، افزایش طول عمر و زیبایی آنها میتوان از اتو استفاده کرد. اتوکشی فرش معمولاً در شرکتهای قالیشویی انجام میشود و یک کار تخصصی است.