فرشها از جمله ارزشمندترین ارکان منازل هستند که میتوانند نقش ویژهای در تزئین و دکوراسیون داخلی داشته باشند و زیبایی و جذابیت ویژهای به فضای خانه بدهند. امروزه فرشها از قیمت بالایی برخوردار هستند و چنانچه به هر دلیلی دچار مشکلاتی همچون پوسیدگی، زدگی، آتشسوزی و … شوند جایگزین کردن آنها با فرشهای نو میتواند هزینههای زیادی برای افراد در برداشته باشد. چنانچه فرش دچار آسیبهای گفته شده شود میتوان از مهارت رفوگری فرش استفاده کرد و زیبایی گذشته را دوباره به آنها برگرداند. البته باید توجه داشت که رفوگری فرش یک کار کاملاً تخصصی و حرفهای است و اگر توسط افراد ماهر انجام نشود ممکن است باعث آسیبهای بیشتر به فرش شود به همین دلیل بهترین راهکار استفاده از خدمات شرکتهای قالیشویی و افراد متخصص است. در ادامه مطلب به بررسی نحوه رفوی فرش در منزل در صورت دسترسی به تجهیزات لازم و داشتن مهارت لازم پرداخته خواهد شد.
رفوی فرش چیست؟
به صورت کلی به ترمیم و بهسازی بخشهایی از فرش که دچار مشکلاتی همچون فرسودگی، کج شدگی، سوختگی، پارگی، بیدزدگی و … شدهاند رفو گفته میشود. رفوگری همانند ریشه بافی، شیرازه دوزی و … یک کار کاملاً حرفهای است و حتی بسیاری از بافندگان حرفهای فرش نیز قادر به انجام آن نیستند و بهتر است که برای انجام آن از خدمات قالیشویی استفاده شود. از جمله مهمترین مزیتهای رفوی فرش میتوان به احیای قسمتهای آسیبدیده، جلوگیری از توسعه آسیبها، حفظ و نگهداری فرش، حفظ ارزش معنوی و تاریخی و … اشاره کرد درحالیکه معایبی همچون داشتن هزینههای بالا، احتمال رنگپریدگی مجدد، احتمال کاهش ارزش حقیقی فرشها (خصوصاً فرشهای دستبافت) و … نیز خواهد داشت.
تجهیزات لازم برای رفو فرش و مراحل آن
همانطور که گفته شد رفوگری فرش یک کار تخصص است بنابراین به ابزارها و تجهیزات مختلفی نیاز دارد. از مهمترین لوازم مورد استفاده در رفوگری فرشها میتوان به مواردی همچون قلاب، قلاب پشت، شانه رفوگری، چاقو کارد بی نوک، چاقو بافت، چنگال، سوزن، قیچی، نخ پود و پنبهای (چله)، میخ، اتو، میخکش، چهارچوب، نقشه و طرح کلی فرش، آب، تخته و کیله اشاره کرد هرچند که ممکن است از تمامی این وسایل استفاده نشود. عملیات کلی رفوگری فرش و ترمیم آن به شرح زیر خواهند بود.
- در مرحله اول باید فرش از پشت بر روی یک چهارچوب مناسب قرار داده شود.
- در مرحله دوم رفوگر باید با انتخاب نخهای همرنگ فرش اقدام به ترمیم قسمتهای آسیبدیده فرش نماید.
- چنانچه چله فرش از بین رفته باشد حتماً باید اقدام به ترمیم آن نمود.
- برای ترمیم بیدخوردگی فرش باید از روشهای مخصوص استفاده کرد که نیاز به مهارت و تجهیزات مخصوص دارد.
- بخشهایی از فرش که دچار پارگی، سوختگی و … شده باشند باید با دقت رفو و ترمیم شوند و نباید با نقشه اصلی فرش تفاوتی داشته باشند در غیر این صورت باعث زشت شدن ظاهر فرش و کاهش ارزش آن میشود
- برای ترمیم جرخوردگی فرش ابتدا باید محل آن را با ماژیک علامت زد و چنانچه میزان جرخوردگی زیاد بود حتماً باید کاملاً بریده شده و سپس ترمیم شود.
- چنانچه بعد از عملیات رفو فرش سوخته یا آسیبدیده تفاوت در رنگ آنها مشاهده شد باید با استفاده از عملیاتی همچون قیچی زنی، کیله کشی، اتو کردن و … رنگ فرش ثابت شود. به صورت کلی رفوگر باید دانش رنگرزی نیز داشته باشد تا چنین مشکل و چالشی ایجاد نشود.
ترمیم فرش سوخته
ریخته شدن زغال، شمع، خاکستر سیگار، قرار گرفتن قابلمه داغ، اتو و … بر روی فرش میتواند باعث سوختگی بخشهای مختلف فرشها شود. ترمیم فرشهای سوخته در مقایسه با سایر آسیبهای فرش میتواند متفاوت باشد و به مهارت، تخصص، دانش و تجهیزات تخصصی دارد به همین دلیل توصیه میشود این نوع از آسیبدیدگیها در منزل ترمیم نشود حتماً از خدمات فرش شرکتهای قالیشویی استفاده شود. به صورت کلی هرگونه آسیب باید بلافاصله ترمیم و تعمیر شود در غیر این صورت ممکن است توسعه پیدا کرده و باعث شود که دیگر فرش قابلیت استفاده نداشته باشد و فرشهای قیمتی نیز ارزش خود را کاملاً از دست بدهند.
مهمترین خدمات رفوگری فرش در قالیشویی
امروزه شرکتهای قالیشویی متعددی وجود دارند که خدمات متنوع و متعددی به مشتریان خود ارائه میکنند و با برخورداری از نیروهای متخصص و تجهیزات مدرن میتوانند انواع آسیبهای وارد شده به فرش را ترمیم و رفو کنند. از جمله مهمترین خدمات این شرکتها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
رنگ برداری تخصصی
بسیاری از فرشهای به دلیل داشتن الیاف طبیعی و رنگهای مختلف در اثر رطوبت و … دچار تغییر و تداخل رنگ میشوند و ظاهر آنها تغییر میکند. یکی از مهمترین خدمات شرکتهای قالیشویی رنگبرداری است که کمک میکند رنگ فرشها به حالت اولیه برگشته و زیبایی قبلی خود را به دست بیاورد.
ترمیم بیدخوردگی
بید از جمله موجوداتی است که میتواند به سرعت باعث آسیب دیدن فرشها شده و بیشتر در اثر وجود رطوبت ظاهر میشود. بید خوردگی فرش میتواند ظاهر آن را کاملاً تحت تأثیر قرار بدهد و رفوگری فرش و ترمیم آن نیاز به دانش و تخصص بالایی دارد و افراد عادی قادر به انجام آن نیستند.
ترمیم پارگیهای فرش
حملونقل نامناسب، قرار دادن اجسام تیز روی فرش، تا کردن نامناسب و … میتوانند باعث پاره شدن فرش شوند. تعمیر پارگی نیز همانند سایر آسیبها نیاز به مهارت و تخصص بالایی دارد و شرکتهای قالیشویی با کمک نیروهای متخصص و ابزار تخصصی اقدام به ترمیم آن میکنند.
ترمیم پوسیدگی فرش
کهنه شدن فرشها، قرار دادن فرش در مکانهای نامناسب، مرطوب بودن محل فرش و … میتوانند باعث پوسیدگی آن شوند و در نهایت نیاز به ترمیم پیدا کنند. نیروها و کارشناسان متخصص این شرکتها میتوانند با استفاده از مواد و تجهیزات مناسب به بهترین شکل این پوسیدگیها را ترمیم کنند.
مرمت و تعمیر سوختگی فرش
سوختگی از جمله رایجترین آسیبهایی است که به فرشها وارد میشود و ممکن است حجم و میزان بهگونهای باشد که در منزل امکان ترمیم آن وجود نداشته باشد. رفوگری فرش و ترمیم سوختگی آن از جمله مهمترین خدماتی است که در شرکتهای قالیشویی توسط نیروهای متخصص و ماهر انجام میشود.
ترمیم ریشه فرش
شرکتهای قالیشویی علاوه بر رفو فرش سوخته میتوانند ریشههای آسیبدیده فرشها را نیز تعمیر و ترمیم کنند. ریشه فرش ممکن است در اثر عوامل مختلف دچار پارگی و پوسیدگی شده باشد و نیروهای متخصص میتوانند با استفاده از ابزار و روشهای مختلف آن را ترمیم کنند.
هزینههای رفوگری فرش
هرچند که افراد عادی میتوانند بسیاری از آسیبهای جزئی فرشها در منزل ترمیم کنند اما در نهایت رفوگری فرش یک دانش، هنر و مهارت تخصصی است و افراد حتماً باید برای انجام و اجرای آن آموزشدیده باشند. هزینههای رفوگری فرش میتواند تحت تأثیر عوامل و فاکتورهای مختلفی قرار داشته باشند که مهمترین آنها شامل مواردی همچون میزان آسیبدیدگی فرش، نوع آسیب و خسارت فرش، مواد و متریال مورد استفاده در ترمیم فرش، میزان مهارت و تخصص رفوگر، میزان و مقدار آسیبهای وارد شده به فرش، نوع فرش از نظر بافت و …میباشند. البته باید توجه داشت که هرساله اتحادیه قالیشویان قیمتهایی برای انواع خدمات قالیشویی مصوب میکند که به عنوان قیمت پایه خدمات در نظر گرفته میشود. برای اطلاع بیشتر از نرخ قالیشویی با شماره قالیشویی تماس حاصل فرمایید.
جمعبندی نهایی
فرشها امروزه انواع مختلفی دارند و ازآنجاییکه همواره تحت ترافیک رفتوآمد و نشست و برخاست هستند احتمال آسیبدیدگیهای بالایی دارند. برای تعمیر و ترمیم آسیبهایی همچون بیدخوردگی، پارگی، سوختگی و … لازم است که عملیات رفوگری فرش انجام شود و این کار نیز نیاز به دانش، مهارت، تجربه و تجهیزات تخصص دارد.
مطلب خوبی بود
سلام فائزه عزیز
ممنون از این که مطالعه کردید.